Adoptarea de soluții concrete și rapide pentru îndepărtarea și recoltarea controlată de șacali din județul Dolj și din alte zone amenințate de aceste exemplare

0
3618

Printr-o interpelare parlamentară, extreme de motivată, senatorul de Dolj s-a adresat ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

“Având în vedere că în ultimele săptămâni mai multe ferme și gospodării din județul Dolj au fost vizate de șacalii care şi-au părăsit habitatul obişnuit şi au atacat sălbatic, astfel fiind distruse culturi, omorâte mai multe animale și fiind pusă în pericol viața oamenilor, vă rog să aprobați în regim de urgență extragerea exemplarelor și crearea de condiții care să nu mai permită intrarea acestora în comunitățile locuite.

M-am adresat dumneavoastră cu această solicitare întrucât Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare și am constatat că în cazul Rezervației Biosferei Delta Dunării ați semnat deja un contract pentru extragerea controlată a 400 de exemplare de șacali din această zonă. Vă rog să aprobați mărirea cotei de vânătoare inclusiv pentru perioada de noapte, ca urmare a faptului că șacalii sunt animale nocturne, care vânează doar în această perioadă. Apoi să comunicați public programul săptămânal, cu înștiințarea unităților administrativ teritoriale unde se va efectua fiecare acțiune.

Am rugămintea să interveniți cât mai repede pentru a rezolva această situație, încât nu e vorba doar de plângerile populației locale cu privire la pagubele provocate de exemplarele de șacali, culturi distruse și animale omorâte, dar cel mai periculos fapt îl reprezintă amenințarea vieții cetățenilor care locuiesc în aceste sate.

Șacalii au devenit o ameninţare pentru oamenii care trăiesc în mai multe zone din țară. În acest sens vă rog să-mi transmiteți dacă aveți o statistică actuală cu privire la populația de șacali și dacă ați prevăzut o strategie de mediu pentru a păstra aceste animale în habitatul lor, astfel încât să nu mai vâneze animalele din fermele și gospodăriile oamenilor și să nu mai pună în pericol viața celor care locuiesc în mediul rural.

În același timp vă rog să-mi comunicați dacă susțineți sau aveți în vedere o modificare legislativă primară sau secundată privind introducerea de sancțiuni pentru cei care gestionează fondurile de vânătoare, în cazurile în care nu îndeplinesc cotele de recolte la care se obligă conform normelor în vigoare.

De asemenea, vreau să vă semnalez problema ciorilor, care s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani. Acest fapt a fost constatat şi de fermieri, care se plâng de pagube din ce în ce mai mari, mai ales la culturile de primăvară, porumb, floarea-soarelui), dar şi la dovleci, pepeni etc. Înmulţirea peste măsură a ciorilor produce dezechilibre ecosistemelor, în general, şi a celor agricole, în special. Ce soluții aveți în vedere din punct de vedere al protejării mediului și culturilor agricole pentru a înlătura ciorile, mai ales că s-a redus numărul de exemplare a uliilor porumbari, a şoimilor călători şi dunăreni, a acvilelor sau a bufniţelor mari, singurii duşmani naturali capabili să rărească eficient numărul ciorilor”.