S-a încheiat proiectul de Simplificare a Procedurilor prin Eficientizare și Digitalizare la Consiliul Județean Dolj

0
433
         Luni, 19 decembrie a.c, a avut loc ultima conferință de presă din acest an, organizată de Consiliul Județean Dolj. Două subiecte au fost pe ordinea de zi a conferinței. În timp ce primul subiect a marcat încheierea unui proiect, al doilea a anunțat lansare unui nou proiect cu mare impact asupra economiei regiuni Olteniei, find vorba de o infuzie de 412 milioane de euro, fonduri europene, bani accesați prin Programul Tranziție Justă. 
        S-a încheiat proiectul de Simplificare a Procedurilor prin Eficientizare și Digitalizare la Consiliul Județean Dolj, proiect realizat cu finanțare europeană, a cărui valoare totală se ridică la aproape 2,3 milioane de lei. Concret, prin acest proiect a fost actualizat sistemul existent de management al documentelor, a fost creat un portal web pentru servicii electronice, a fost modernizat site-ul instituției și au fost create peste 123.000 de dosare digitale ale arhivei Consiliului Județean Dolj, după ce au fost scanate, indexate și validate toate documentele. În plus, s-a creat un sistem de colectare și votare a proiectelor propuse de cetățeni.

“Astfel, în relația cu cetățenii ,dispare dosarul cu șină, pentru că noul sistem permite solicitarea, depunerea sau obținerea de documente într-un timp cât mai scurt, cu doar câteva click-uri și cu posibilitatea de a urmări pas cu pas evoluția procesului de soluționare”, a subliniat președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Prin intermediul platformei eportal.cjdolj.ro, cetățenii interesați pot solicita, obține sau depune următoarele documente:

  •  certificate de urbanism
  • avize pentru certificate de urbanism
  • înștiințare privind începerea lucrărilor de construire/ desființare
  • înștiințare privind terminarea lucrărilor de construire/ desființare
  • cerere de eliberare a documentelor de urbanism din arhivă (duplicate)
  • prelungiri ale valabilității certificatelor de urbanism
  • prelungiri ale valabilității autorizațiilor de construire/ desființare
  • cerere de sistare a lucrărilor
  • avize de oportunitate
  • avize pe documentații de urbanism
  • certificat de edificare a construcției acord prealabil pentru executarea de lucrări în zona drumurilor județene.

Bogdan Pășcuț, secretar de stat MIPE :

412 milioane de euro pentru județul Dolj
        Comisia Europeană a aprobat Programul Tranziție Justă, cu un buget total de 2,5 miliarde de euro, pentru șase județe din România, printre care și județul Dolj. Consiliul Județean Dolj a făcut demersurile pentru conturarea Planului Teritorial pentru Tranziție Justă. În acest fel, 412 milioane de euro au fost alocate județilui Dolj pentru stimularea mediului privat, reconversie profesională și reducerea sărăciei energetice.

“Săptămâna, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Mihai Neațu, a semnat declarația comună de colaborare pentru susținerea tranziției la neutralitatea economică. Iar vineri, în ședința ordinară de plen, am prezentat beneficiile acestui program pentru județul nostru.

Județul Dolj este, alături de Gorj, unul dintre cele două centre ale producției de electricitate pe bază de lignit din România, tip de producție care urmează a fi eliminat gradual din structura de producție de electricitate a României până la sfârșitul anului 2030. Consiliul Județean Dolj sprijină IMM-urile pentru accesarea fondurilor din acest program și pregătește propriile proiecte pentru solicitare de finanțare.”, a explicat Cosmin Vasile.
Astfel, rezultatele preconizate ale implementării Programului în județul Dolj sunt:
• 1.825 locuri de muncă directe create în entitățile care beneficiază de sprijin;
• 998 întreprinderi care vor beneficia de sprijin în vederea diversificării economiei teritoriilor și creării de locuri de muncă de durabile și de calitate;
• 5.633 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională pentru ocuparea locurilor de muncă într o economie cu emisii reduse;
• 57 ha de suprafețe care vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie;
• 4.000 de gospodării sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator;
• 50 mW capacitate de producţie suplimentară din energii regenerabile.