„Trăirile Doamnei Marincu”… un testament peste veacuri

0
517

Muzeul de Artă Craiova, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, filiala Craiova (USR), Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, filiala „Tudor Arghezi” Oltenia (UZPR), Asociația „Suflet Oltenesc” și  Periodicul Național „Rațiunea” a lansat în data de 12 noiembrie, ora 12,00 proiecția de gală a filmului documentar „Trăirile Doamnei Marincu”, realizat de către regizorul George Obrocea, imaginea fiind semnată de către Gigi Catană, iar montajul Dumitru Balaci.

Acest documentar reconstituie cioburi de istorie locală și națională, în care familia Marincu a avut un rol determinant. Distinsa doamnă, Florentza Georgetta Marincu și-a asumat misiunea de a ține aprinsă flacăra românismului, indiferent de umilințele la care a fost supusă în toată perioada comunistă. Ne-a învățat ca nimeni alta, ceea ce înseamnă datoria față de neam într-o lume prea obosită să-și revendice rădăcinile.  Regăsim în acest film o frescă a societății românești contemporane, în care adevărul, binele și frumosul înving, chiar dacă suntem loviți de furtunile barbariei care zace în adâncurile noastre. Testamentul distinsei și nobilei doamne Florentza Georgetta Marincu este acela de a promova printr-o formă a rezistenței intelectuale și morale un cod de valori ale acestui popor, care trebuie transmis generațiilor viitoare spre a ne salva.

Ne-au emoționat evocarea unor personalități ale societății românești, care s-au adunat în jurul său, precum: Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, Majestatea Sa, Principesa Ana, Simona Vrăbiescu Kleckner, Rudy Kleckner, Ion Zamfirescu, Alexandru Toma Firescu, Vladimir Iliescu, Paul Rezeanu,  Tudor Nedelcea, George Obrocea, George Popescu, Nicolae Marinescu, Ilarie Hinoveanu, Dan Lupescu, etc.

,,Sala Oglinzilor” a Muzeului de Artă Craiova a fost gazda proiecției acestui film documentar ‚ timp de aproape două ore. Printre cei care au evocat memoria distinsei doamne Florentza Georgetta Marincu s-au numărat George Obrocea, Tudor Nedelcea, Nicolae Marinescu, Emil Lăzărescu, Dan Lupescu, Ovidiu Bărbulescu.

Prin acest film document, regizorul George Obrocea încearcă să redescopere “Spiritul valorilor românești” și promovarea lor într-o societate, care și-a pierdut propriile rădăcini. Alergăm după himere când de fapt suntem moștenitorii unei culturi unice în Europa și în lume. Salvarea națiunii noastre este indisolubil legată de acest concept, pentru a avea cu adevărat o șansă a reconstrucției acestui neam, pornind tocmai de la moștenirea acestui cod de valori dăruit de acestepersonalități.

Această frescă documentară, a doamnei Florentza Georgetta Marincu ne poate reprezenta cu demnitate oriunde în lume printr-o nobilă eleganță a spiritului și a demnității umane în fața oricărei provocări, învățându-ne într-un mod anume ce înseamnă datoria sacră față de neamul nostru românesc.

Ionuț-Adrian  Pătularu