Peste 1,2 miliarde de euro prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027

0
612

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de Autoritate de Management, a organizat, ieri, o conferinţa de presă privind lansarea Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, eveniment în cadrul căruia conducerea instituţiei au prezentat strategia de implementare a acestui proiect. După 23 de ani de existenţă, în care a trecut, de la programele de pre-aderare, la cele două programe cu fonduri structurale, POR 2007-2013 şi POR 2014-2020, pe care le-a gestionat în calitate de Organism Intermediar, ADR Sud-Vest Oltenia a devenit de anul acesta Autoritate de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027.

“Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, adoptat de Comisia Europeană în data de 17 octombrie 2022, conceput şi realizat pe baza nevoilor regionale, va reprezenta principalul instrument de dezvoltare a comunităţilor din regiunea Sud-Vest Oltenia. Programul beneficiază de o finanţare de 1,2 miliarde de euro şi include 8 priorităţi ce acoperă domenii diverse, precum competitivitate prin inovare şi întreprinderi dinamice, digitalizare în beneficiul cetăţenilor şi al firmelor, eficienţă energetică şi infrastructură verde, mobilitate urbană durabilă, accesibilitate şi conectivitate la nivel regional, educaţie modernă şi incluzivă, dezvoltare teritorială sustenabilă”, a precizat Alexandru Stănescu, directorul ADR SV Oltenia.

Programul a fost prezentat în detaliu de către Cătălin Catană, directorul Autorităţii de Management pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027. Acesta a menţionat că primul apel va începe de la 1 ianuarie 2023 şi va viza drumurile judeţene. “Suma alocată este de 132 de milioane de euro şi este destinată strict proiectelor care vor fi depuse doar de Consiliile Judeţene din regiunea Oltenia. Pe oriunde vedeți sigle Regio înseamnă că a fost un proiect implementat cu sprijinul nostru. Programul Regional Sud Vest Oltenia este un document strategic de promovare și principalul obiectiv de finanțare pentru programele de dezvoltare regionale, adresându-se atât autorităților locale, cât și mediului privat pentru creșterea calității vieții în regiune“, a afirmat Cătălin Catană.

Cele 8 priorităţi ale proiectului sunt: P1 – Competitivitate prin inovare şi întreprinderi dinamice (243,32 milioane euro); P2 – Digitalizare în beneficiul cetăţenilor şi al firmelor (34,48 milioane euro); P3 – Eficienţă energetică şi infrastructură verde (279,47 milioane euro); P4 – Mobilitate urbană durabilă (115,92 milioane euro); P5 – Accesibilitate şi conectivitate la nivel regional (174,49 milioane euro); P6 – Educaţie modernă şi incluzivă (84,74 milioane euro); P7 – Dezvoltare teritorială sustenabilă (227,71 milioane euro); P8 – Asistenţă tehnică (48,82 milioane euro).

La eveniment au mai participat ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu;  fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu; reprezentantul Comisiei Europene, Krzysztof Kasprzyk, director adjunct al Unităţii pentru România şi Croaţia; Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei; Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj; Dan Diaconu, prefectul județului Dolj, precum și alți preşedinţi de Consilii Judeţene din Oltenia şi primari de municipii.

Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei :

“Așteptăm de doi ani noul POR, pentru absorbția de fonduri europene, având pregătite proiecte de regenerare urbană, mobilitate, reabilitare de școli, de clădiri monument sau de revitalizare a unor zone verzi. În prezent, Craiova are în implementare proiecte în valoare de 650 milioane de euro și sperăm ca să ajungem la suma de un miliard de euro absorbiți în următorii ani pe programele operaționale”