În fiecare an, pe 16 noiembrie se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Toleranţei. Marcând acest eveniment, astăzi, Filiala Dolj a Asociaţiei Naţionale pentru Copiii şi Adulţii cu Autism din România (ANCAAR) şi Centrul de Reabilitare a Copiilor şi Tinerilor cu Autism “Innocenzo Fiore” Craiova au organizat, în parteneriat cu Colegiul Economic “Gheorghe Chiţu” din Craiova, la sediul instituţiei de învăţământ, un eveniment emoţionant. Reprezentanţii ANCAAR le-au prezentat copiilor şi profesorilor de la “Gheorghe Chiţu” prăjituri, cozonaci, etc. produse realizate de copiii cu autism. Un mesaj clar că trebuie să fim toleranţi unii cu alţii, să trecem peste toate barierele, să ne ajutăm reciproc.
Clipe emoţionante, astăzi, la Colegiul Economic “Gheorghe Chiţu” din Craiova: reprezentanţii ANCAAR le-au oferit elevilor şi profesorilor din instituţia gazdă şi parteneră produse realizate de copiii şi tinerii cu autism. “Este Tiua Internaţională a Toleranţei şi cu toţii trebuie să fim mai buni. Ideea acestui parteneriat ne-a venit în timpul pandemiei. Nu am putut organiza evenimente, dar tot ne adunam la clubul nostru pentru diverse activităţi. Am plecat de la ideea să facem ceva util. A fost dificil, copiii au învăţat toate procesele de realizare a produselor, de la frământa până la coacerea prăjiturilor. Trebuie să facem să le fie cât mai bine în comunitate acestor copii. Ne punem mereu întrebarea – ce vor face aceşti tineri când noi, adulţii care avem grijă de ei, nu vom mai fi ? . Este nevoie de sprijinul comunităţii. Parteneriatul cu Colegiul Economic “Gheorghe Chiţu” tocmai la acest fapt se referă şi le mulţumim celor de acolo pentru ajutorul acordat”, a precizat Luminiţa Sandu, preşedinte ANCAAR – Filiala Dolj.
Proiect european, beneficii pentru toţi
Proiectul este unul mai amplu, incluzând şi parteneri din Azerbaidjan, Armenia, Georgia şi Turcia, prin munca de voluntariat. “Vorbim despre un parteneriat finanţat prin Programul European de Solidaritate – “Skills of Spectrum” – SOS cum îi mai spunem noi. Stagiile de voluntariat au fost de 10 luni, iar astăzi îi avem lângă noi pe reprezentanţii Georgiei, Turciei şi Azerbaidjanului. Atât noi şi copiii, cât şi voluntarii din alte ţări am avut de învăţat. Sunt adevărate lecţii de viaţă. “, a mai spus Luminiţa Sandu. Din mâinile acestor copii cu dizabilităţi au ieşit adevărate delicatese culinare, elevii de la “Gheorghe Chiţu” degustându-le. La rândul lor, voluntarii veniţi din ţările amintite le-au împărtăşit celor prezenţi ce înseamnă să lucrezi cu aceşti copii, satisfacţia pe care le-a dat-o munca respectivă.