Lorena Dijmărescu, director medical Spitalul Clinic Municipal Filantropia : “Toată aparatura pe care spitalul a primit-o în acest proiect dă o șansă în plus copiilor”

0
1114

Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova alături de Fundația Vodafone România și Asociația Dincolo de Azi au organizat astăzi conferința de presă prilejuită de finalizarea proiectului „Dotarea secției de Terapie Intensivă neonatală a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova cu echipamente medicale de înaltă performanță”. Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a unității medicale. La eveniment au participat: Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România, Georgiana Baiașu, președintele Asociației Dincolo de azi, Liviu Radu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia, conf. univ. dr. Lorena Dijmărescu, director medical Spitalul Clinic Municipal Filantropia, dr. Mirela Siminel, șef Secție Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Filantropia.

Proiectul a fost finanțat prin Fondul Viață pentru Nou-Născuti, un program inițiat și susținut de Fundația Vodafone România. Valoarea totală a proiectului este 1,073,399 lei, din care 868,418 lei reprezintă finanțare din partea Fundației Vodafone România, iar suma de 204,981 lei reprezintă cofinanțare din partea Asociației Dincolo de Azi, UAT Craiova și a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova.

„Ne bucurăm a avea lângă noi, în acest proiect, Fundația Vodafone, care a venit în sprijinul acestui proiect. Este important să găsim mereu uși deschise acolo unde se poate. În sănătate știți foarte bine că investițiile sunt continue. Sănătatea nu poate funcționa fără o investiție mare. Una dintre cele mai importante probleme în aceste condiții este lipsa echipamentelor medicale noi. Spitalul Filantropia are în dotare multă aparatură de înaltă performanță, însă lucrurile se schimbă mereu. De la an la an apar aparate noi, care oferă oportunități noi și oferă șansa la o viață. Toată această aparatură pe care spitalul a primit-o în acest proiect dă o șansă în plus copiilor, în special copiilor care au nevoie de servicii de terapie intensivă neonatală. E important ca acești copii să fie sănătoși, e important ca pe acești copii să îi putem recupera și mai târziu,  să-i avem alături de noi”, a spus Lorena Dijmărescu, director medical Spitalul Clinic Municipal Filantropia. 

Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea accesibilității și calității serviciilor la nivelul Spitalului Clinic Municipal Filantropia pentru nou-născuții din județul Dolj cât și din toată regiunea Sud-Vest Oltenia, oferind cele mai bune servicii de îngrijire la cele mai înalte standarde.

Este un element de noutate, este primul proiect pilot pe neonatologie și suntem foarte fericiți că am ajuns la finalul lui. Dorim să mergem înainte cu aceste proiecte și cu siguranță vom găsi oportunități. Acest proiect a fost un vis împlinit și are ca obiectiv principal dotarea secției cu echipamente de înaltă performanță”, a explicat Georgiana Baiașu – președintele Asociației Dincolo de azi

Obiectivul specific al proiectului este reprezentat de îmbunătățirea calității actului medical prin îmbunătățirea infrastructurii sanitare în cadrul Secției de ATI Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova, care să conducă la: creșterea ratei de tratare a nou-născuților de la 11% în prezent, la peste 20%; reducerea ratei de refuz a cazurilor grave cu sindrom de detresa respiratorie cu 30%; reducerea ratei mortalitatii in randul nou-nascutilor cu detresa respiratorie cu 10%; reducerea cu 30% a riscului de a dezvolta boli severe sau la acoperirea cu 50% a cazurilor cu detreșa respiratorie din Regiunea Sud-Vest Oltenia.

Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România :

 

„Dacă vorbim despre secția de neonatologie, investiția a început în 2017, prin renovare și achiziție de echipamente.  În afară de fondurile de la Primărie au mai fost și fonduri de la Direcția de Sănătate Publică și în momentul de față avem susținerea Fundației Vodafone România și vreau să le mulțumesc. Așa cum s-a derulat acest proiect este un exemplu de bună practică în ceea ce înseamnă parteneriatul public-privat. Vreau să vă spun că, în ultimii ani, la nivelul spitalului se desfășoară investiții masive. În acest moment depășim undeva la 13 milioane de euro investite în echipamente. Este foarte greu ca și medic să vrei să faci și să nu ai cu ce și este extrem de greu să fie manager într-un spital în care medicii spun că vor să facă și nu au cu ce. Pentru acest lucru suntem noi aici. Este o echipă excelentă, pentru că am reușit să profităm de orice oportunitate de finanțare”, a precizat Liviu Radu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia.

În proiectul finalizat s-a urmărit achiziția unui număr de 13 echipamente de înaltă tehnologie constând în: