Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap “Sf. Dimitrie cel Nou”din Filiaşi a fost inaugurat

0
1130

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, a inaugurat, ieri Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap „Sf. Dimitrie cel Nou” din oraşul Filiaşi. Este cunoscut faptul că DGASPC Dolj a urmărit, în ultimi ani, consolidarea reformei instituţionale în domeniul serviciilor sociale acordate persoanelor adulte cu handicap de la nivelul judeţului. În acest sens a fost reabilitată, amenajată şi dotată şi clădirea din Filiaşi. Costul pentru funcţionarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap „Sf. Dimitrie cel Nou” din oraşul Filiaşi a fost de 1.533.743,15 lei, fiind suportat din bugetul DGASPC Dolj ca urmare a fondurilor alocate de Consiliul Judeţean Dolj, acesta fiind compus din cheltuieli de proiectare, reabilitare, recompartimentare şi amenajare clădire în cuantum de 1.325.941 lei şi 207.802,15 lei investiţia pentru dotări. Centrul dispune de personal calificat care să ofere servicii specializate persoanelor cu handicap de la nivelul comunităţii, sprijinind în acelaşi timp şi familiile sau aparţinătorii legali ai acestora. Kinetoterapie, hidroterapie, fizioterapie, cabinete psihologice, sunt doar o parte din serviciile de care beneficiază persoanele cu probleme. Autorităţile spun că Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap “Sf. Dimitrie cel nou”, înseamnă încheierea reformei pornită la nivelul judeţului Dolj în sistemul de asistenţă socială, în urmă cu câţiva ani. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a precizat că astfel de centre vor fi înfiinţate şi în comunele mari din judeţ. 

“E important să avem grijă de semenii noştri aflaţi în nevoie”

Centrul Recuperare şi Reabilitare pentru Persoanele Adulte cu Handicap “Sf. Dimitrie cel Nou” din oraşul Filiaşi se adresează atât persoanelor care sunt găzduite în cadrul instituţiei, cât şi comunităţii. Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a precizat că obiectivul inaugurat ieri la Filiaşi face parte din reforma în sistemul de asistenţă socială care a fost pornită în anul 2006 împreună cu conducerea Consiliului Judeţean Dolj. <<Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoanele Adulte cu Handicap “Sf. Dimitrie cel Nou” din oraşul Filiaşi se adresează atât persoanelor care sunt găzduite în instituţia noastră, cât şi comunităţii. Vreau să îi mulţumesc domnului preşedinte al Consiliului judeţean Dolj, Ion Prioteasa, alături de care am pornit reforma în sistemul de asistenţă socială şi am reuşit să convingem şi Consiliul Judeţean că acest domeniu este o prioritate şi că trebuie să finalizăm cât mai repede această reformă. Inaugurarea de astăzi este cumva şi un moment de bilanţ. Este ultima clădire pe care noi am reuşit să o reabilităm în sistemul de asistenţă socială a persoanei adulte cu handicap. Din acest moment putem vorbi de faptul că reforma începută în urmă cu şase ani a fost încheiată şi iată că am ajuns la destinaţie prin finalizarea lucrărilor şi darea în folosinţă a centrului de la Filiaşi. Consider că e important să avem grijă de semenii noştri aflaţi în nevoie, aceasta fiind calea prin care şi noi, la rândul nostru, ne putem bucura de ceea ce ne oferă viaţa. Când am pornit la drum vorbeam doar de standarde de calitate, de servicii europene. Ne-am gândit că trebuie să putem înfiinţa servicii, să putem face angajări, mai ales că în această perioadă există o presiune destul de mare pe angajaţii noştri care nu mai sunt motivaţi din punct de vedere financiar şi lucrează doar din dăruire>>, a declarat Florin Stancu directorul Direcţie Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.

“Filiaşul şi localităţile limitrofe oraşului vor avea un centru social la standarde europene”

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, le-a explicat celor prezenţi la inaugurarea Centrului de Recuperare de la Filiaşi, că în afara faptului că în acest fel serviciile de asistenţă socială la nivel european au fost aduse mai aproape de cetăţean, în localitate au fost create şi 100 de locuri de muncă. De asemenea, şeful administraţiei publice Judeţene a precizat că investiţiile de acest fel nu se opresc, urmând ca alte centre să fie construite şi în comunele mai mari ale judeţului Dolj. “Am venit cu inima deschisă în acest oraş pentru că se petrece un fapt deosebit, este prima inaugurare din acest an pe care o face Consiliul Judeţean Dolj. Prin ceea ce se petrece astăzi aici pot spune că aducem serviciile de asistenţă socială la nivel european, mai aproape de cetăţean, pentru că Filiaşul şi localităţile limitrofe oraşului vor avea un centru social la standarde europene. Pe de altă parte, mă bucur că am reuşit să creăm aproape 100 de locuri de muncă. Pot spune că aici sunt condiţii speciale de cazare şi ne dorim ca în continuare să putem să venim cât mai aproape de cetăţeni şi în celelalte localităţi mari ale judeţului Dolj. Dumneavoastră, cei care aţi preluat acest centru, vă spun că faceţi o muncă de sanitari ai societăţii şi sunteţi aproape de aceste persoane în dificultate. Vă mulţumesc pentru devotamentul pe care îl depuneţi, pentru că nu oricine poate să lucreze într-o asemenea activitate. În continuare, Consiliul Judeţean Dolj va fi alături de conducerea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, de oamenii cu nevoi, aşa cum într-o perioadă de timp cea mai mare parte a banilor s-au investit pentru reabilitarea copiilor cu probleme. Vă dorim din tot sufletul să stăpâniţi centrul sănătoşi!”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Servicii de recuperare oferite de personal specializat

Potrivit conducerii Centrului de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap „Sf. Dimitrie cel Nou” din Filiaşi, spune că instituţia proaspăt inaugurată face parte dintr-un complex de servicii. Unul din centre se adresează persoanelor cu handicap grav cu vârste de peste 40 de ani, iar altul primeşte persoane cu handicap locomotor şi senzorial cu vârste până în 40 de ani. Beneficiarii celor două centre au parte de întreaga gamă de servicii de recuperare, precum şi hrană, găzduire şi asistenţă medicală, toate asigurate de un personal specializat. “Toată lumea îşi pune problema unde îşi poate duce părintele sau copilul cu probleme. Aici, la Centrul de Recuperare, este o adevărată familie atât pentru beneficiari, cât şi pentru părinţii şi copii lor. Primim persoane cu handicap foarte grav cu vârste de peste 40 de ani. De asemenea, în cadrul complexului mai există un centru care primeşte persoane cu handicap locomotor şi senzorial cu vârste până în 40 de ani. Centrul nostru oferă toată gama de servicii de recuperare, găzduire, hrană şi asistenţă medicală atât pentru afecţiunile intercurente cât şi pentru afecţiunile cronice de care suferă beneficiarii care vin în acest centru. Avem o bună colaborare, prin intermediul DGASPC, cu medici de specialitate, medici de fizioterapie, medici de psihiatrie, dar colaborăm şi cu Spitalul Clinic din Filiaşi, care ne ajută în cazurile de urgenţă care depăşesc competenţa noastră”, a declarat Maria Manolache, directorul Centrului de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap „Sf. Dimitrie cel Nou” din Filiaşi.

 

Florin Stancu directorul Direcţie Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj:

“Pentru că în ultimul timp apar tot felul de fenomene sociale, avem nevoie de centre precum cel construit la Filiaşi. În acest moment, Centrul Recuperare şi Reabilitare pentru Persoanele Adulte cu Handicap “Sf. Dimitrie cel Nou” din oraşul Filiaşi se adresează localităţilor Brădeşti, Fărcaş, Melineşti, Almăj, Coţofenii din Dos şi Argetoaia, dar există o strategie de dezvoltare şi astfel de centre vor apărea şi în comunele principale. Kinetoterapia, hidroterapia, fizioterapia, cabinete psihologice, sunt o parte din serviciile care deservesc atât beneficiarii centrului cât şi persoanele din comunitate”.

 

Petre Petrescu, deputat de Dolj:

“Astăzi am o dublă satisfacţie, pentru că a fost realizat acest centru important fără nici un fel de îndoială, pentru oraşul Filiaşi şi judeţul Dolj. Sunt mândru că fac parte din structura care în perioada 2000-2002 a acordat atenţia cuvenită acestui aşezământ, oprind degradarea lui. Felicit Consiliul Judeţean Dolj pentru că la ora actuală este singurul investitor care crează locuri de muncă la nivelul judeţului Dolj, într-o vreme în care toată lumea taie şi închide”.


Nicolae Stăncioi, primarul oraşului Filiaşi,:

“Pentru oraşul Filiaşi se întâmplă astăzi un eveniment deosebit. În locul unei construcţii care acum 7-8 ani era o ruină, avem astăzi o construcţie frumoasă şi utilă, iar eforturile care s-au depus pentru realizarea acestei investiţii au fost foarte mari. Cu ajutorul Consiliului Judeţean Dolj am reuşit să reabilităm acest aşezământ şi tot cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj va începe în curând una dintre cele mai importante investiţii din Filiaşi. Este vorba de Masterplanul de alimentare cu apă şi canalizare, investiţie care se ridică la suma de 14,5 milioane de euro”.

ALINA DRĂGHICI şi MARIN TURCITU