Ştiinţa, fără replică în fieful campioanei

0
736

Bătută de Farul şi Botoşani în ultimele două meciuri de acasă, CFR n-a mai avut aceleaşi probleme cu Universitatea Craiova, pe care a învins-o fără drept de apel. Între două dueluri în Conference League, campioana a întâlnit un adversar ideal, o formaţie mediocră şi lipsită de motivaţie. Craiova nu a mai fost atât de neputincioasă în fieful CFR-ului de când îl avea pe Piţurcă pe bancă, deşi evoluţia a semănat şi cu ultima dispută directă, decisă tot de un gol prematur, urmat de un cadou al lui Găman. Deşi atunci CFR era atunci ultramotivată, fiindcă evolua cu titlul pe masă, diferenţa de determinare şi implicare s-a menţinut şi pentru acest meci. Dacă la precedenta vizită în Gruia, Găman  i-a dat un assist lui Debeljuh, de această dată şi-a dus misiunea la capăt, marcând în propria poartă. Scorul fusese deschis cu un şut din “downtown”, al lui Muhar, care n-a avut parte de opoziţie de la cei 3 mijlocaşi ai lui Rădoi. Dar faza plecase tot de la un marcaj superficial al lui Găman, care cerea aiurea un aut. Cu dublu avantaj la pauză, Dan Petrescu şi-a retras echipa în jurul propriului careu, odihnind-o pentru meciul cu Sivasspor. Ştiinţa a fost incapabilă să-şi creeze ocazii, tot gazdele având trei şanse mari de a marca, deşi nu au mai forţat.

Dacă vrea să prindă play-off-ul în acest sezon, Craiova trebuie să se autoevalueze corect, să treacă la munca de jos, să nu se mai păcălească, iar jucătorii să înceteze să-şi mai asume roluri nerealiste sau cote artificiale. Universitatea nu trebuie să se raporteze la stagiunea trecută, când s-a luptat la titlu, când bătea de 2 ori CFR, când învingea FCSB în deplasare şi când făcea scor cu echipele de pluton. Atunci fost “mâna” lui Reghecampf, antrenor care a ridicat nivelul echipei, oferind impresia că acest grup ar putea mult mai mult. Probabil că Universitatea Craiova este clubul din Superligă care-şi gestionează cel mai prost bugetul şi posedă o echipă mult mai slabă decât i-ar permite banii. Lotul e ticsit de jucători de peste 30 de ani, lipsiţi de motivaţie, a căror perioadă de glorie, relativă şi destul de scurtă, a trecut de mult, iar în Bănie sunt precum la un azil de lux. Jucătorii ştiu că-şi vor primi salariile consistente la timp, indiferent ce s-ar întâmpla, chiar şi dacă ar fi scoşi din lot, cum a fost cazul lui Nistor şi Vînă. Mai mult de atât nu-şi propun, decât dacă li se iveşte vreun culoar favorabil, iar antrenor care să-i scoată din această letargie va fi greu de găsit. Reghecampf a reuşit să-i resusciteze, cu metodele sale mai mult sau mai puţin convenţionale şi, oricum, neacceptate de patron, care i-a oferit şi despăgubiri, numai să scape de el. Pentru alt antrenor va fi greu să-i păstreze pe aceşti jucători constant la nivelul lor maxim, cu atât mai puţin să-i facă să se autodepăşească.

Deşi a trecut la o aşezare cu 5 fundaşi, iar 4 dintre stoperi sunt trecuţi de 32 de ani, Craiova încasează goluri mai uşor decât o formaţie de judeţ. Vorbim de superficialitate, de lipsă de responsabilitate, dar, evident, este şi vina antrenorului. Apărarea Ştiinţei se comportă precum cea a naţionalei la începutul mandatului lui Rădoi, când încasa 4 goluri de la Norvegia, 3 de la Belarus, 2 de la Georgia, 3 de la Armenia, 2 de la Islanda, etc. Cât despre linia mediană, aceasta este numeroasă, este sublimă, dar lipseşte cu desăvârşire. Unicul mijlocaş decent din lot, Baiaram, este accidentat, iar unica măsură luată de conducere a fost să transfere o rezervă de la Botoşani. Mirel ne intoxică săptămânal cu discursuri tactice, pe care probabil le recită şi jucătorilor, dar practica dă cu el de pământ, precum adversarii cu apărarea Ştiinţei. Mirel ar trebui să înceteze cu sintagma “prefer să pierd, decât să…”, care este deja periculoasă, fiindcă antrenorul începe să adune eşecuri, contestări şi nici jocul nu prea oferă speranţe. Mirel mai bine ar prefera sa câștige, fiindcă nu asta e calea spre playoff sau spre performanță.

Din păcate, deşi beneficiază în acest sezon de un buget-record pentru ea, peste 12 milioane de euro, Universitatea se zbate în mediocritate, în principal din cauza lipsei de inspiraţie sau a nepriceperii celor care au luat deciziile în privinţa lotului şi a băncii tehnice. Să nu uităm că în vară echipa a fost 23 de zile în cantonament cu… Gyusi Balint. Cât despre transferuri, nici dacă le efectuau duşmanii nu ar fi fost atât de neinspirate…

CFR Cluj – Universitatea Craiova 2-0

Au marcat: Muhar 17, Găman 27 autogol.

CFR Cluj: Scuffet – Cr. Manea, Kolinger, A. Burcă (Yuri 86), Camora – C. Deac (Cvek 78), Muhar, Bordeianu (Hoban 86) – Yeboah, Malele (Buş 79), Petrila (Biriligea 70). Antrenor: Dan Petrescu.

Universitatea Craiova: Lazar 4 – Vătăjelu 4 (Căpăţână 88), Papp 5, Găman 2 (A. Ivan 46) 5, Mitrea 4, Bancu 5 – Al. Creţu 4, Screciu 5, Nistor 4 (Mateiu 46) 4 – Cîmpanu 4 (Vînă 77) 3, Markovic 3 (Rivaldinho 77) 4. Antrenor: Mirel Rădoi.
Arbitru: Andrei Chivulete 6.