Ştiinţa, nevolnică în Polonia, în faţa ucrainenilor de la Zorya

0
907

Zorya Luhansk – Universitatea Craiova 1-0 A marcat: Nahnoinîi 56.

Arena Lublin, spectatori: 1.500.

Zorya Luhansk: Matsapura – Dancenko, Batahov, Imerekov, Vantukh – Churko (Mişnov ’78), Nazarina, Buletsa – Cristian, Nahnoinîi, Kabaev (Lunov ’72). Antrenor: Patrick Vaan Leeuwen.

Universitatea Craiova: Lazar – Căpăţînă, Papp, Raul Silva, Bancu – Creţu (Screciu ’64), Mateiu – Hanca (Rivaldinho ’78), Roguljic (Baiaram ’46), Ivan  – Koljic (Markovic ’78). Antrenor: Laszlo Balint.

Arbitri: Georgi Davidov – Deniz Sokolov şi Miroslav Maksimov. Rezervă: Dragomir Draganov (toţi din Bulgaria).

Universitatea Craiova avea majoritatea atuurilor înaintea turului cu Zorya: juca turul pe teren neutru, lotul era cotat mai bine pe hârtie, iar ucrainenii nu mai aveau un meci oficial de anul trecut, timp în care pierduseră cei mai buni jucători, iar la ei în ţară e război. În plus, cel mai experimentat jucător rămas la echipă, atacantul Gladky, a declarat forfait.  Numai că valoarea virtuală a loturilor nu s-a regăsit și-n teren, iar dacă ucrainenii nu au mai jucat de 8 luni, craiovenii au părut că n-au mai jucat de ani de zile. În timp ce puștii Zoryei, antrenați de un olandez, au desenat inteligent, pe trasee evidente, băieții lui Laszlo Balint au căutat mingea în zadar, fiind copleșiți de posesia adversarilor. Fără vreo strategie ofensivă, numai cu lansări haotice care nu găseau atacanții sau îi prindeau in inferioritate numerică netă, Universitatea n-a rezistat nici din punct de vedere fizic în fața unei echipe care lăsase fotbalul deoparte multe luni, din cauzele știute. Laszlo boys s-au baricadat, disperați, încercând să reziste, dar se pot considera norocoși cu eșecul la limită. Știința se prezintă penibil în acest început de sezon, deși oarecum previzibil, ținând cont de schimbările neverosimile din vara aceasta, petrecute în lot, dar mai ales pe banca tehnică.

Este clar că nu există explicații raționale pentru înlocuirea unui antrenor care a readus spectacolul în Bănie, iar pe 2022 adunase cele mai multe puncte și care închegase, prin metode mai mult sau mai puțin convenționale, un grup destul de capricios, pentru a aduce un tehnician fără CV, neagreat de lot, cu care echipa se exprimă oribil și care tinde să bată recordul lui Jerry Gane la meciuri fără victorie.
Craiova nu doar dezamăgește, ci a devenit o echipă antipatică, din punct de vedere al jocului. Cu o linie mediană incapabilă să dezvolte o acțiune coerentă, dar care sub Reghecampf oferea satisfacție, Universitatea răpește orice plăcere de a vedea fotbal și are șanse mici să mai câștige vreun joc in următoarea perioadă, fiind mai degrabă bântuită de grijile retrogradării, nu de obiective europene fantasmagorice.
Într-un stadion modern, pe un teren impecabil, contra unui adversar extras din război, nu din competiția internă, Universitatea a existat la Lublin prin cei 30 de suporteri care au fost la înălțime fonic, iar în repriza secundă au creat spectacol vizual, cu ajutorul materialelor pirotehnice. Din păcate, forțele de ordine n-au apreciat defel show ul galeriei oltene, luând măsura evacuării temporare, timp în care câțiva fani au fost reținuți și vor reveni în țară mai târziu decât preconizau.
Calificarea în play off nu intră în discuție, fiindcă în această perioadă Universitatea Craiova nu este calificată din punct de vedere fotbalistic pentru orice competiție pe care o abordează. Din păcate, la orizont este derby ul cu echipa lui Mititelu, care, neverosimil, pornește ca favorită în meciul cu Știința, după ce anul trecut nu existase in cele două dueluri directe.