Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Am votat în plen câteva dintre dosarele care aparțin pachetului de legi ”#Fitfor55”

0
381
          Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, membru în Comisia TRAN, susține într-o postare pe Facebook că nu este foarte mulțumit de ceea ce s-a votat în final, fiind vorba despre dosarele care aparțin pachetului de legi ”#Fitfor55”, dosare foarte importante, aceasta fiind consecința faptului că actualmente majoritatea PE este formată din politicieni cu vederi foarte ”verzi”.
      “Extremele nu oferă niciodată cele mai bune soluții: nici cea de stânga, nici cea de dreapta, nici cea ”verde” (ecologică). Actuala majoritate din PE nu este foarte conectată la realitate, concentrându-se doar pe trasarea unor ținte ”ambițioase”, fără să știe cum se pot atinge aceste ținte. S-a votat schema de comerț cu emisii (ETS), un regulament foarte important, cu foarte multe discuții, controverse chiar și în grupul PPE, controversa principală fiind între ceea ce noi am reușit să obținem în Comisia pentru transport (TRAN) și ceea ce a votat Comisia pentru mediu (#ENVI), care a fost susținută și de PPE. Am reușit să trecem la vot interdicția instituțiilor financiare de a participa la piața pentru certificate de emisii. Să sperăm că va rămâne în text și după negocierile din Consiliu, pentru că presiunea mediului financiar a fost extrem de mare” : Marian Jean Marinescu, eurodeputat PPE.
          Deputatul european amintește și de un email al acestor instituții care a circulat în grupul PPE  și care a indicat că acestea au investit 50 de miliarde de euro în certificate de emisii.
          “Este o sumă foarte mare. Asta înseamnă că peste 55% din certificatele de emisii ETS se află în posesia instituțiilor financiare, ceea ce deschide posibilitatea speculei – căci atunci când ai bani poți să îți permiți să nu vinzi decât atunci când ai profituri foarte mari. Într-un singur an, prețul unui certificat a urcat de la aproximativ 20 la peste 90 de euro. Din păcate, aspectul acesta al creșterii exagerate, nu a fost modificat în regulament”, a explicat Marinescu.
        Există o posibilitate în regulament ca atunci când prețul crește foarte mult într-o anumită perioadă să se intervină – să se pună pe piață certificat de rezervă.
     “Nu am reușit să modificăm din păcate. Atât timp cât această schemă nu a funcționat înseamnă că nu este bună și trebuia modificată. Am depus amendamente prin care propunem micșorarea termenelor și perioadelor de cumpărare, dar nu au trecut la vot, din păcate. Vom vedea care este rezultatul negocierilor. Consiliul are și el o variantă și am fost surprins de nivelul de ambiție din acest text, dar să vedem ce se va întâmpla în negocieri” : Marian Jean Marinescu