Elevii din Dolj preferă să se scutească la orele de Educaţie Fizică

0
639

Recomandate ca porţie de sănătate, orele de Educaţie fizică şi sport sunt evitate de foarte mulţi elevi. Numai în primul semestru al acestui an şcolar, 1.343 de elevi s-au scutit medical. Dintre aceştia cei mai mulţi sunt liceeni- 884. Scutirile încep însă de la învăţământul primar şi gimnazial. Profesorii de specialitate atrag atenţia că sedentarismul amprentează vizibil ţinuta dar şi sănătatea corpului. În multe cazuri, tinerii sunt supraponderali, au coloana vertebrală arcuită şi nu ştiu să meargă corect.

Pentru a le oferi o dezvoltare armonioasă elevilor, la învăţământul primar orele de Educaţie fizică şi sport au fost atribuite, din anul şcolar 2010- 2011,  profesorilor de specialitate. Măsura a fost introdusă, după ce un studiu realizat de inspectoratele şcolare a scos în evidenţă faptul că învăţătorii preferă să înlocuiască această disciplină cu o lecţie suplimentară de matematică sau limba română. Efectele sedentarismului deveneau astfel îngrijorătoare. Mulţi elevi nu ştiau să stea corect în bănci şi prezentau deformări ale coloanei din cauza poziţiei adoptate. Cu toate acestea, în prezent, ideea de a face sport nu este agreată de toţi părinţii. La clasele I-IV, aceştia preferă încă să-i scutească pe şcolari de la orele de sport, motivând că previn accidentele. Astfel că, în primul semestru al acestui an şcolar 135 de copii, nu au făcut Educaţie fizică.

Elevii devin supraponderali la clasa a V-a

Odată cu creşterea vârstei se măresc şi numărul scutiţilor. Situaţia începe să devină îngrijorătoare de la gimnaziu.  În acest an şcolar, în judeţul Dolj nu au participat să facă orele de sport 324 de elevi. Lipsa mişcării la care se adaugă alimentaţia nesănătoasă de tip fast-food, determină în multe cazuri obezitatea. Cei mai mulţi copii supraponderali sunt înregistraţi la clasa a V-a. Profesorii de sport spun că sedentarismul îşi pune amprenta şi în pregătirea şcolară a elevului, care are un randament mult mai scăzut în asimilarea cunoştinţelor.

Fetele apelează frecvent la scutiri

Cele mai multe tendinţe de a se scuti de la orele de educaţie fizică le au fetele. Specialiştii spun că trecând de ciclul gimnazial la cel liceal, acestea încep să aibă diverse afecţiuni din cauza absenteismului la orele de sport. În acest an şcolar din cei 1.343 de elevi scutiţi, 829 sunt fete, majoritatea din mediul urban. Scutirea la sport nu înseamnă o oră liberă. Elevii scutiţi nu fac efort fizic, dar sunt obligaţi să fie prezenţi în sală. „Elevul scutit stă pe bancă şi urmăreşte ora. El nu poate face efort fizic, dar nu este scutit de prezenţa la oră. Nu i se face medie, dar i se pun absenţe pentru că nu trebuie lăsat nesupravegheat”, a precizat Cătălin Spiridon, inspector şcolar general adjunct.

Şcolile au mai puţine ore de sport decât recomandă UE

În prezent, conform curriculum-ului  şcolar, la învăţământul primar şi gimnazial sunt prevăzute două ore de Educaţie fizică şi sport pe săptămână, iar la liceu doar o oră. Programa nu respectă recomandarea Comisiei pentru Cultură şi Educaţie din cadrul Parlamentului European, care a solicitat tuturor statelor membre „să confere educaţiei fizice un caracter obligatoriu în şcoli şi licee şi să accepte acele principii conform cărora, în orar, ar trebui să se prevadă cel puţin  trei ore de educaţie fizică pe săptămână, în vreme ce şcolile ar trebui să fie încurajate să depăşească acest prag, în funcţie de posibilităţi”. Recomandarea Uniunii Europene vine pe fondul unor studii realizate în unităţile de învăţământ din mai multe state membre, care au scos în evidenţă un adevăr îngrijorător: scăderea numărului de ore de educaţie fizică prevăzute în programa şcolară în ultimul deceniu, atât la clasele primare cât şi în cele secundare a generat o stare de sănătate precară,  probleme psihosociale şi boli asociate cu complicaţii costisitoare cum ar fi hipertensiunea şi diabetul precum şi boli cardiace şi vasculare.