Evazionişti “săltaţi” din cinci judeţe de oamenii legii

0
355

Au creat un prejudiciu de 20 de milioane de euro

O acţiune de amploare a fost demarată ieri-dimineaţă de procurorii şi poliţiştii de crimă organizată, pentru destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală, înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani, prejudiciul creat de membrii grupării fiind estimat la 20 de milioane de euro. Cele mai multe dintre descinderi s-au făcut în Strehaia, judeţul Mehedinţi, de unde sunt capii reţelei, însă percheziţii au mai fost şi în judeţele Timiş, Argeş, Hunedoara şi Cluj, fiind ridicate maşini de lux, sume de bani, seifuri, dar şi documente. În jur de 27 dintre persoanele vizate de acţiune au fost ridicate şi duse la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, după audieri procurorii urmând să dispună măsurile necesare.

Zeci de persoane din cinci judeţe din ţară s-au trezit, ieri, dis-de-dimineaţă, cu “mascaţii” la poartă, cele mai multe descinderi fiind făcute în Strehaia, judeţul Mehedinţi. Acţiunea a vizat destructurarea unei reţele infracţionale constituite din 34 de persoane, specializată în înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani. Gruparea era de ceva vreme în atenţia procurorilor şi poliţiştilor de crimă organizată din Oltenia, întrucât cei care puseseră la cale toată “afacerea” sunt din judeţul Mehedinţi.

Potrivit anchetatorilor, din cercetările efectuate până acum s-a stabilit că membrii grupării au înfiinţat cinci societăţi comerciale, tip “fantomă”, cu sediul în localitatea Strehaia, prin intermediul cărora au derulat operaţiuni comerciale fictive, care existau doar “pe hârtie”. Numai că nu erau suficiente acestea, astfel că, potrivit unui comunicat al DIICOT, liderii grupării au ajuns la înţelegere cu administratorii unui număr impresionant de societăţi comerciale din judeţele Timiş, Hunedoara, Cluj şi Argeş, care le-au devenit parteneri în activitatea infracţională: “învinuiţii Mihai Gheorghe şi Mihai Ion au identificat un numar de 50 de societăţi comerciale, având cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale  pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat”. Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de suspecţi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării.

“Cu titlu de exemplu, numai pentru cinci dintre societăţile comerciale atrase de învinuiţi s-au facturat mărfuri şi servicii în valoare totală de 26.400.000 de lei (6 milioane de euro), sumă ridicată în numerar de învinuiţii Mihai Ion şi Mihai Fănel Daniel, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro”, după cum se mai arată în comunicatul DIICOT.

Maşini de lux, bani şi documente, ridicate de anchetatori

În momentul în care au strâns suficiente probe care să dovedească activitatea infracţională a grupului, anchetatorii au demarat operaţiunea de destructurare. În acţiunea de ieri au fost angrenate forţe impresionante, respectiv poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Mehedinţi, coordonţi de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi şi sprijiniţi de colegi de la BCCO Timişoara, BCCO Alba Iulia, BCCO Cluj, BCCO Piteşti, IPJ Timiş, IPJ Hunedoara, IPJ Alba, IPJ Cluj, IPJ Olt, jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Craiova şi IJJ Mehedinţi, suportul informativ fiind asigurat de DGIPI. Oamenii legii au descins, simultan, la 30 de locuinţe – 13 în localitatea Strehaia, 9 în judeţul Hunedoara, 4 în Cluj, 3 în judeţul Timiş şi una în judeţul Argeş.

Potrivit comandantului BCCO Craiova, comisar-şef Silviu Văcaru, în urma percheziţiilor au fost găsite şi ridicate o mulţime de documente şi înscrisuri, trei seifuri ale căror chei proprietarii susţineau că le-au pierdut, arme, cinci maşini de lux (între care Lexus, BMW X5, Audi) în valoare de peste 300.000 de euro, despre care anchetatorii cred că au fost achiziţionate cu bani din activităţile ilicite desfăşurate, bijuterii şi diverse sume de bani. Nu toţi cei vizaţi de acţiune au fost găsiţi, astfel că la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi au fost duse 27 de persoane, între care un fost comisar de la Garda Financiară Hunedoara, dar şi fostul finanţator al echipei de fotbal FC Hunedoara, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale. Membrii grupării sunt cercetaţi pentru constituire sau aderare la grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani.