Animați de spiritul francofoniei care creează conexiuni interumane internaționale, profesorii și elevii Liceul „Voltaire”, Craiova, cu sprijinul Asociației Române a Profesorilor Francofoni, al Institutului Francez din București, al Campus France, al Centrului de Reușită Universitară, al Lectoratul Francez din cadrul Universității din Craiova, CREFECO, împreună cu partenerii săi, Liceul „Marie Madelaine Fourcade”, Gardanne, Complexul educativ „Laude Reut”, București, Colegiul Național „Andrei Șaguna”, Brașov, Liceul Teoretic „Jean-Louis Calderon”, Timișoara, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Baia Mare, Colegiul Național „Al. Ioan Cuza”, Galati, Colegiul Național „A. T. Laurian”, Botosani, Colegiul Național „Elena Cuza”, Craiova, Colegiul Național „ Mihai Eminescu”, Buzau, vor participa, și în acest an, la activitățile ce se vor desfășura în cadrul proiectului ,, Le mois de la francophonie’’, în perioada 15 februarie-21 martie 2022. Ne vor onora cu prezența dl. Michaël Koriche, atașat de cooperare educativă, Ambasada Franței, reprezentanți ai Universității din Craiova, dna.Conf.univ.dr. Daniela Dinca, ai Centrului de Reușită Universitară și ai Lectoratului Francez, dl. Gautier Crept.
Proiectul își propune organizarea de activități în scopul dezvoltării abilităţilor de comunicare în limba franceză, stimularea calităţilor creative ale copiilor şi a inteligenţei emoţionale, dezvoltarea abilităților necesare înțelegerii și interpretarii imaginilor, dezvoltarea spiritului critic, dar și stimularea iniţiativei personale a copiilor, prin valorificarea maximă a potenţialului propriu.Dezbateri, concursuri de sketch-uri, scurt-metraje, creații literare (poezie sau proză), artistice (pictură, afișe), digitale (filme, aplicații multimedia), ateliere de creație/cărți poștale virtuale, concursuri de cultură generală, simpozion și masă rotundă vor face posibilă realizarea acestor obiective.
De asemenea, tot în luna florilor, Liceul„Voltaire” va fi gazda olimpiadei de limbi romanice, etapa județeană, reunind elevi pasionați de limba franceză, italiană, spaniolă și portugheză, care este o invitație la cunoaşterea lumii și diversitatea culturilor. Cunoașterea lumii nu se poate face decȃt prin intermediul limbii. Limba este atât un instrument cu utilitate practică în relaţii de diverse naturi, cât şi un vector al specificităţii definitorii a unei culturi și constituie accesul privilegiat la orice culturǎ. Prin învățarea limbilor străine se formează competența de actiune interculturală.
Adept al interculturalităţii și plurilingvismului, liceul prezintă ca noutate, în anul școlar 2022-2023, înființarea unei clase cu specializarea matematică-informatică, intensiv engleză.De ce acest profil? Un lucru cert e faptul că îi va ajuta pe elevi, în sensul că le dezvoltă gândirea, gândirea logică și poate pentru că atunci când trebuie să își aleagă o facultate, au o paleta mai bogată din care să aleagă, un orizont mai larg.