Muzeul Olteniei deschide expoziţia de bază „Oltenia – Terra Fossilis”

0
368

Printre cele mai spectaculoase piese: mastodontul de la Stoina, ursul de peşteră de la Baia de Fier şi elefanţii de la Leu

La Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, din strada „Popa Şapcă” nr. 8, va fi inaugurată mâine, 22 februarie, ora 12.00, expoziţia de bază „Oltenia – Terra Fossilis”, amenajată la parter, pe o suprafaţă de aproximativ 130 mp. Cele 650 de piese fosile – prezentate în vitrine, montate pe panouri caşerate cu material textil, în nişe, pe podiumuri de lemn sau pe suporţi metalici – sunt autentice şi aparţin colecţiei paleontologice a muzeului. „Valoarea ştiinţifică a fosilelor din Oltenia este imensă, numeroase specii de plante, nevertebrate sau vertebrate fosile descrise pentru prima dată pe plan mondial fiind descoperite aici”, spun reprezentanţii instituţiei, precizând că printre cele mai spectaculoase exponate se numără mastodontul de la Stoina, de aproape 2 milioane de ani, ursul de peşteră descoperit la Baia de Fier, în Peştera Muierilor, sau elefanţii de la Leu, de-acum 1,6 milioane de ani.

Tot mâine, la Secţia de Ştiinţele Naturii se va deschide şi o expoziţie temporară de flori de mină, realizată de Muzeul de Mineralogie Baia Mare –   deocamdată singurul de acest fel din România şi cel mai important din această parte a Europei. „Expoziţia cuprinde piese de o valoare excepţională, pe care orice muzeu din lume şi le-ar dori, şi se adresează unor categorii largi de public, de la cei interesaţi de minerale până la cei care apreciază formele, culorile ori dimensiunile pieselor, într-un cuvânt estetica eşantioanelor”, mai spun muzeografii craioveni, adăugând că expoziţia s-a bucurat de succes în itinerările anterioare – la Bucureşti, Cluj-Napoca, Galaţi etc.

Aceştia mizează şi de această dată pe succesul la public ţinând cont de faptul că, „deşi Oltenia nu este o provincie mineralogică a României şi nu are o tradiţie în minerit, exploatarea sau prelucrarea mineralelor, totuşi expoziţiile temporare sau itinerante, conferinţele, prezentările de diapozitive organizate la Muzeul Olteniei, având ca subiect mineralele, prezenţa unor expozanţi de flori de mină şi de bijuterii din pietre semipreţioase la Salonul Naţional de Minerale, Fosile şi Geme s-au bucurat mereu de interes”.

 

Valorificarea expoziţională a pieselor din colecţia de paleontologie a stat permanent în atenţia specialiştilor Muzeului Olteniei, care au organizat de-a lungul timpului numeroase expoziţii temporare, itinerante, fotoexpoziţii, cea mai importantă prin amploare, durată, mod de prezentare şi efort investiţional fiind expoziţia de bază „Evoluţia vieţii”. Odată cu trecerea timpului, expoziţia nu a mai făcut faţă exigenţelor unui public tot mai informat: perimarea inerentă a informaţiei ştiinţifice (lipsa unei întregi perioade din Paleozoic, schimbarea unor date în evoluţia continentelor etc.), deteriorarea unor panouri, a unor vitrine, în general aspectul „obosit” al întregului ansamblu. Astfel încât, în timp, a început conturarea ideii unei expoziţii paleontologice care să răspundă exigenţelor publicului şi care în acelaşi timp să fie în armonie cu noua imagine a muzeului. Prin amenajarea expoziţiei „Oltenia –Terra Fossilis”, muzeul îşi propune să prezinte publicului, într-o formă spectaculoasă, fosilele descoperite pe teritoriul Olteniei de-a lungul timpului.