Filarmonica „Oltenia“ Craiova în colaborare cu Sinfonietta Vidin continuă proiectul – etapa de sustenabilitate – „Călătorind pe note muzicale, popularizarea moştenirii naturale şi a patrimoniului cultural al regiunii transfrontaliere“, proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria, Axa prioritară 2 – O regiune verde, Obiectivul specific 2.1 Îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului natural, resurselor şi patrimoniului cultural, cod ROBG-578.
Partenerii proiectului, Sinfonietta Vidin şi Filarmonica “Oltenia” Craiova organizează în perioada 14-15 octombrie 2021 un festival muzical, la Vidin şi Craiova, cu muzicieni reuniţi din ambele orchestre, sub bagheta dirijorului Bogdan Vodă. Instrumentele muzicale achiziţionate din bugetul proiectului (perioada de implementare) vor fi utilizate în cadrul acestui festival.
Concertul de la Craiova, va avea loc vineri, 15 octombrie, ora 19:00, în sala de concere a Filarmonicii “Oltenia”, cu intrare liberă, în limita a 50% din capacitatea sălii, pe bază de certificat covid. În programul festivalului se regăsesc trei lucrări muzicale care pun în valoare aparatul orchestral: „Codex Brassoviensis” pentru orchestră de coarde de Dan Dediu, „Peer Gynt”, suitele op. 46 și op. 55 pentru orchestră de Edvard Grieg şi „Bolero” de Maurice Ravel.
Bogdan Vodă a absolvit specializările compoziție (cu Tiberiu Olah) și dirijat (cu Ludovic Bacs) la Universitatea Națională de Muzică din București. Actualmente, este conferențiar univ. dr. al Departamentului de Compoziție din aceeași instituție. Predă compoziție, armonie, forme și analize, orchestrație. Conduce Orchestra Concerto a UNMB. A scris lucrări simfonice, concertante și camerale, care au fost interpretate în festivaluri naționale și internaționale. Are activitate de dirijor, cu prezențe la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice din țară (a debutat, în 1994, la Filarmonica „Oltenia” din Craiova, unde este, în prezent, dirijor permanent), cu concerte, turnee și înregistrări în Franța, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia.
Atât Sinfonietta-Vidin, cât și Filarmonica „Oltenia“ Craiova numără ani de experiență și profesioniști dispuși să aplice abordări inovatoare în activitățile lor creative. Cele două orchestre combină eforturile de creare a unui produs cultural nou, calitativ și atrăgător, de interes nu numai pentru comunitățile locale, contribuind și la creșterea potențialului turistic de dezvoltare al regiunii.
De altfel, obiectivul general al proiectului îl constituie sporirea atractivității turistice a regiunii și promovarea frumuseții naturale și a valorilor culturale locale, prin utilizarea industriilor creative moderne și crearea unui eveniment cultural inovator. Toate programele artistice sunt adaptate la contextul sanitar general, atât din punct de vedere al desfăşurării repetiţiilor şi activităţii artistice în condiţii optime, cât şi al siguranţei publicului meloman.