Punct şi… de la capăt. Ninge iar!

0
407

Extinderea şi mişcarea sloiurilor de gheaţă pe sectoarele Dunării au condus la întreruperea navigaţiei pe fluviu, au anunţat, ieri, Oficiile de Căpitănie Calafat şi Bechet. Cum vremea prognozată de meteorologi aduce astăzi ninsori slabe cantitativ şi ger, autorităţile au anunţat devieri de la punctele de trecere a frontierei (P.T.F.) şi, în funcţie de evoluţia fenomenelor meteo, alte restricţii acolo unde se vor impune.

“Având în vedere condiţiile meteo nefavorabile existente atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul Bulgariei, Oficiile de Căpitănie Calafat şi Bechet ne-au informat că navigaţia cu bacul pe fluviul Dunărea, între cele două ţări, prin P.T.F. Calafat – Vidin şi P.T.F. Bechet – Oreahovo, este întreruptă din cauza blocurilor mari de gheaţă aflate în mişcare”, a precizat subinspectorul de poliţie Mihaela Simion, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Giurgiu. Potrivit sursei, până la reluarea traficului, poliţiştii de frontieră, împreună cu autorităţile competente, vor îndruma participanţii la trafic către P.T.F. Giurgiu (judeţul Giurgiu), respectiv P.T.F. Porţile de Fier II (judeţul Mehedinţi). “Şoferii autovehiculelor care nu doresc să meargă către aceste puncte sunt dirijaţi în parcările adiacente Punctelor de Trecere a Frontierei Calafat şi Bechet. Poliţiştii de frontieră asigură în permanenţă sprijin participanţilor la trafic şi împreună cu autorităţile competente acţionează în comun în vederea intervenţiei în caz de urgenţă”, a mai precizat reprezentantul ITPF.

Tot ger şi altă repriză de zăpadă

Pentru astăzi, specialiştii din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) anunţă o dimineaţă geroasă, cu cer noros în jumătatea sudică, precum şi ninsori slabe cantitativ, în Banat şi Oltenia, local în Muntenia, pe arii restrânse în Crişana şi Transilvania şi izolat în rest. Totodată, se preconizează că vântul va avea unele intensificări în sud-vestul ţării, viscolind temporar ninsoarea. Temperaturile maxime se vor situa între –18 şi –9 grade Celsius. Şi duminică sunt aşteptate ninsori în Oltenia, iar temperatura aerului va fi în creştere, situându-se între –10 şi 0 grade.

Rezerva de umiditate a solului, în limite satisfăcătoare

ANM mai precizează că, din punct de vedere agrometeorologic, până la 15 februarie a.c. va predomina vremea rece, chiar geroasǎ, pe întreg teritoriul agricol al ţǎrii. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între –22 şi –7°C, în aproape toatǎ ţara, abaterile termice negative fiind de 1…16°C. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsǎ între –18 şi –4 grade, la nivelul întregii ţǎri. Temperatura minimă a aerului se va încadra între –27 şi –10°C, în majoritatea zonelor de cultură producându-se îngheţ la sol. “În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării”, se arată în informare ANM.

Repaus biologic pentru cultura mare şi speciile pomi-viticole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, atât speciile de rapiţǎ, orz şi grâu de toamnǎ, cât şi cele pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţǎri. Pe terenurile cu strat superficial (sub 10 cm), precum şi pe cele unde zăpada a fost spulberatǎ, ca urmare a temperaturilor minime din aer, situate sub pragurile biologice critice de rezistenţǎ ale plantelor, se va menţine riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificǎri şi arsuri ale vârfului frunzelor. Sub aspect fenologic, la cerealierele de toamnǎ (orz şi grâu) se vor înregistra diferite stadii de dezvoltare, respectiv răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%). La rapiţǎ se va semnala faza de înfrunzire, la nivelul întregii ţǎri. În toate plantaţiile pomicole şi viticole se va menţine starea de repaus vegetativ.