Rate ale inflației ușor mai ridicate, dar în scădere în anul 2022

0
446

Previziunile privind inflația din acest an și din anul următor au fost, de asemenea, revizuite în sens crescător. Se preconizează că, în acest an, creșterea prețurilor la energie și la produsele de bază, blocajele de producție cauzate de constrângerile în materie de capacitate și de deficitul de componente ale factorilor de producție și de materii prime, precum și cererea puternică, atât internă, cât și externă, vor exercita o presiune ascendentă asupra prețurilor de consum. În 2022, aceste presiuni ar trebui să se atenueze treptat, pe măsură ce constrângerile care afectează producția sunt eliminate, iar oferta și cererea converg.

În consecință, se preconizează în prezent că inflația în UE va fi în medie de 2,2 % în acest an (+0,3 puncte procentuale față de previziunile din primăvară) și de 1,6 % în 2022 (+0,1 puncte procentuale). În zona euro, inflația se va situa, conform previziunilor, în medie la 1,9 % în 2021 (+0,2 puncte procentuale) și la 1,4 % în 2022 (+0,1 puncte procentuale).

Riscuri semnificative

Incertitudinile și riscurile legate de perspectivele de creștere sunt ridicate, dar rămân, în general, echilibrate.

Riscurile prezentate de apariția și răspândirea variantelor virusului COVID-19 subliniază importanța accelerării în continuare a ritmului campaniilor de vaccinare. Riscurile economice se referă în special la reacția gospodăriilor și a întreprinderilor la modificările restricțiilor.

Inflația se poate dovedi mai ridicată decât se anticipase, în cazul în care constrângerile legate de ofertă sunt mai persistente, iar presiunile asupra prețurilor se repercutează mai puternic asupra prețurilor de consum.