Din cauza frigului, 50 de persoane au cerut ajutor – Căminul de bătrâni, luat cu asalt de craiovenii fără adăpost

0
409

În ultimele zile, Centrul pentru Persoane Vârstnice de lângă Spitalul Judeţean s-a transformat în adăpost pentru câteva zeci de persoane care nu au un acoperiş deasupra capului. Din cauza temperaturilor ce au scăzut mult sub limita suportabilului, numărul cazurilor sociale găzduite aici, pe timp de iarnă, a crescut, ajungând la 50 de persoane. Reprezentanţii căminului de bătrâni spun, însă, că sunt pregătiţi să ofere, în continuare, sprijin şi altor craioveni aflaţi în dificultate, cu atât mai mult cu cât se anunţă o săptămână extrem de geroasă.

Obişnuiţi să îndure şi gerul şi foamea, oamenii străzii mărturisesc că, de data aceasta, nu au mai putut rezista temperaturilor extrem de scăzute de afară. Nu s-au mai confruntat de câţiva ani cu o iarnă atât de grea, iar frigul pătrunzător i-a determinat pe mulţi dintre ei să ceară ajutorul autorităţilor, în timp ce alţii au fost aduşi cu ambulanţa la centru, după ce au fost găsiţi căzuţi pe stradă. Printre ei şi o tânără mămică însoţită de cei doi copii ai săi: o fetiţă în vârstă de un an şi şapte luni şi una în vârstă de şase ani. Nu este însă singurul caz de acest fel. Căminul de bătrâni găzduieşte în această perioadă persoane de toate vârstele care au găsit aici un sprijin. Au primit un pat, trei mese pe zi şi asistenţă medicală.

Din cauza aglomeraţiei, a fost nevoie ca reprezentanţii centrului să mai amenajeze câteva paturi în plus, unele dintre ele chiar pe holurile care fac legătura între saloane, pentru ca toată lumea să aibă loc. „Tuturor le oferim posibilitatea de a face o baie, le asigurăm căldură, lenjerie curată şi trei mese calde pe zi. În momentul de faţă, sunt 50 de persoane fără adăpost cazate la noi şi din câte se pare altele sunt pe drum. Suntem în aşteptare. Încercăm pe cât posibil să mai amenajăm nişte paturi. Avem suficiente resurse pentru toţi, avem un buget care ne ajunge astfel încât să asigurăm hrana tuturor. Încercăm să ne descurcăm, să facem faţă”, a declarat Dina Popa, directorul Centrului pentru Persoane Vârstnice Craiova.

Craiovenii, îndemnaţi să avertizeze în legătură cu persoanele fără adăpost

Între timp, având în vedere că în gerul revine, autorităţile locale fac din nou apel la craioveni ca, în cazul în care observă persoane fără adăpost aflate în situaţii de risc, să anunţe la unul dintre următoarele numere de telefon: 0251/984 – Telefonul Cetăţeanului; 0251/437617 – Direcţia de Asistenţă şi Protecţie Socială din cadrul Primăriei Craiova; 0251/533578 – Căminul pentru persoane vârstnice Craiova sau, pe mobil, la 0766.49.48.95 –Sorin Pîrvănescu, coordonatorul Centrului de Urgenţă pentru persoanele fără adăpost „Sf. Vasile”. Toate persoanele care vor fi găsite pe străzi, în scări de blocuri sau, mai grav, pe lângă containere, vor fi duse la una din cele două imobile, respectiv la Centrul de Urgenţă pentru persoanele fără adăpost „Sf. Vasile”, de pe strada „Râului” nr. 42 sau la Căminul pentru persoane vârstnice Craiova, de pe strada „Tabaci” nr. 3. În aceste centre, oamenii străzii sunt îmbăiaţi, li se oferă haine de schimb, cazare şi trei mese pe zi.

Deţinuţii de la PMT Craiova au dat o mână de ajutor centrului

O mână de ajutor a fost întinsă zilele acestea şi de deţinuţii de la Penitenciarul de Minori şi Tineri din Craiova. Aceştia s-au oferit voluntari pentru a deszăpezi aleile din curtea Căminului de Bătrâni. De la începutul acestei săptămâni tinerii au fost prezenţi în fiecare zi la astfel de acţiuni, urmând să meargă şi la alte instituţii. De altfel, având în vedere condiţiile meteorologice deosebite şi căderile abundente de zăpadă din ultima perioadă, reprezentanţii Penitenciarului de Minori şi Tineri Craiova au dispus măsurile necesare pentru informarea autorităţilor publice locale cu privire la disponibilitatea desfăşurării cu persoanele private de libertate, în regim de voluntariat, a unor acţiuni de deszăpezire a drumurilor şi spaţiilor publice şi de ajutorare a populaţiei din zonele afectate.

„Participarea persoanelor private de libertate la acţiuni de acest gen, are ca scop dezvoltarea spiritului civic şi de echipă, dezvoltarea unei atitudini pozitive faţă de muncă, creşterea stimei de sine  şi a  sentimentului de apartenenţă la societatea civilă”, a precizat inspector principal Daniel Barbu, purtător de cuvânt al Penitenciarului de Minori şi Tineri din Craiova.