Stagiunea Colibri 2020 / 2021, o poveste despre teatru pe și dincolo de scenă

0
563

Teatrul pentru copii și tineret Colibri  a încheiat Stagiunea 2020 / 2021, prima stagiune cu totul atipică pentru actori și spectatori deopotrivă, cu spectacole anulate și cu sala închisă pentru public, dar care s-a reconfigurat și s-a adaptat din mers noii realități cauzată de pandemie.

De la începutul stagiunii, aproape 4.000 de spectatori au ales să vină la cele 47 de spectacole din perioada octombrie 2020 – iunie 2021 (39 în 2021 și 8 în 2020), să fie alături de povești, de păpușari și păpuși, în condiții speciale, cu mască, dezinfectare, distanțare. Pentru ei și pentru toți cei care așteaptă deja cu nerăbdare următoarea stagiune, Teatrul Colibri a început lucrul la premiera Dănilă Prepeleac, de Ion Creangă, dramatizare și regie Valentin Dobrescu, scenografie Mihai Pastramagiu, muzică Alin Macovei-Moraru, cu actorii: Marin Fagu, Daniel Mirea, Ionica Dobrescu, Alla Cebotari, Oana Stancu, Cosmin Dolea.

Dar până în septembrie, când este programată premiera, craiovenii vor avea 8 zile de festival Puppets Occupy Street, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 8 și care are ca temă Dystopia.

Stagiunea 2020 / 2021 a dăruit publicului premierele De-aș fi Scufița Roșie (un spectacol de și cu Geo Dinescu și Marin Fagu) și Zâna Tăiețeilor (de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu, scenografia Mihai Pastramagiu, muzica Zeno Apostolache, cu actorii Oana Stancu, Adriana Ioncu, Alis Ianoș, Geo Dinescu   și Marin Fagu).

La începutul stagiunii, a debutat proiectul Un an într-o poveste, cu producții pentru mediul online – spectacole, ateliere, tradiții de Crăciun și Anul Nou. Teatrul Colibri s-a alăturat, în februarie, programului mondial de lecturi – Belarus(sia) Worldwide Reading Project, în cadrul căruia actorii Daniel Mirea, Oana Stancu, Geo Dinescu, Alis Ianoș, Marin Fagu, Emanuel Popescu, Ionica Dobrescu, Alla Cebotari, Cosmin Dolea au prezentat spectacolul lectură INSULTAȚI. BELARUS(IA).

Și în această stagiune au fost celebrate cele trei mari sărbători ale teatrului sub genericul Săptămâna Teatrului, ediția a VIII-a, în perioada 20 – 27 martie, prin spectacole on-line, teatru radiofonic, o retrospectivă a proiectului (2009 – 2020), prin mesajele actorilor pentru public, expoziția de schițe și desene The sketch. The story. Puppets Occupy Street. De asemenea, actorii Teatrului Colibri au celebrat și în spațiul virtual momentul istoric – Unirea Basarabiei cu România.

             În ultima parte a stagiunii, Teatrul Colibri a participat la Zilele Municipiului Craiova, ediția a XXIV-a, cu: Regatul Copilăriei – spectacol de gală, desene pe asfalt pe esplanada Teatrului Colibri, Porți Deschise în Fabrica de povești electroColibri. La începutul lunii iunie, a bucurat publicul brașovean cu spectacolele De-aș fi Scufița Roșie și Bună dimineața, noapte bună la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii „ARLECHINO – Caravana Poveştilor“ – a VI-a ediţie, organizat de Teatrul „Arlechino“ Brașov.

Mult așteptatul eveniment cu public Noaptea Muzeelor la Teatrul Colibri – Memoria păpușilor jucate, din 12 iunie, a reanimat spațiile teatrului, sute de vizitatori de toate vârstele bucurându-se din plin de joc și joacă, de întâlnirea cu păpușile din spectacole, de muzică și jocuri de lumini.

Stagiunea a fost atipică și pentru că au lipsit Atelierele Fabricii de povești electroColibri, iar microstagiunea Colibri. ACTul5 a fost întreruptă, fiind prezentat doar spectacolul Moș Nichifor, adaptare după „Moș Nichifor Coțcariul“ de Ion Creangă, regia Alexandru Dabija, costume Manuela Pungan, cu actorii Marcel Iureș și Ruxandra Maniu.