Gershwin : Rhapsody in Blue

0
439

Stagiunea 2020/2021 a Filarmonicii „Oltenia” se va încheia vineri, 25 iunie, ora 19:00, cu faimoasa compoziţie “Rhapsody in Blue” de George Gershwin. La pupitrul simfonicului craiovean se va afla dirijorul Marius Hristescu, iar solistul serii va fi pianistul Mihai Ungureanu. În partea a doua a concertului se va cânta tot o lucrare inspirată de viaţa de pe continentul american – Simfonia nr. 9 (subintitulată Din lumea nouă) de Antonin Dvořák.

Invitat frecvent al filarmonicilor și operelor din ţară, MARIUS HRISTESCU a susţinut concerte și spectacole alături de interpreţi precum: Ion Ivan Roncea, Bogdan Ştefănescu, Cosmin Marcovici, Sorin Drăniceanu, Yuri Tsiple, Alexandra Coman, Felicia Filip, Daniela Vlădescu, Vlad Stănculeasa, Bogdan Zvorişteanu, Liviu Prunaru, Mirabela Dina, Hector Sanchez, Ioana Lupaşcu, Maria Solozobova, Cristian Florea iar în anul 2010, alături de soprana Diana Ţugui şi baritonul Sandor Balla, a iniţiat proiectul „Sempre Lyrica” ce s-a bucurat de un succes răsunător. În alcătuirea programelor de concert, o preocupare constantă a fost aceea de a prezenta publicului lucrări mai puţin cunoscute sau din creaţia contemporană. Astfel, în februarie 2010, a dirijat în primă audiţie lucrări ale compozitorului cipriot Savvas Savva, în 2011 și 2013 a adus în atenţia publicului Simfonia a II-a „Romeo şi Julieta” și Simfonia a VI-a „Divina Comedie” de Alfonso Rega, în 2012 Concertul Iranian pentru pian de Shaheen Farhat, Balada pentru trombon-bas de Eric Ewazen şi Cartoon pentru 13 instrumente de coarde şi clavecin de Zoran Eric. În februarie 2014, prezintă în primă audiție absolută șapte piese ale unor compozitori coreeni contemporani, într-un concert excepțional la pupitrul Filarmonicii „Banatul” Timișoara.

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul MIHAI UNGUREANU apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi criticii de specialitate. La 16 ani, a debutat cu „Mi bemolul” de Franz Liszt pe scenaFilarmonicii craiovene. În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina şi Brazilia a susţinut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U. R. S. S.) şi din spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale. Mihai Ungureanu s-a implicat şi în realizarea unor valoroase înregistrări discografice, promovând atât repertoriul autohton, cât şi pagini de referinţă din creaţia universală.GEORGE GERSHWIN spunea că distingea adesea muzica în forfota oraşului New York iar ideea de a compune fantezia „Rhapsody in Blue” i-a venit în timp ce călătorea cu trenul. El a surprins ritmurile și zgomotul metropolei americane și stilurile sale muzicale în noua sa piesă. Gershwin a creat pentru rapsodia sa un amestec de melodii și stări de spirit influențate de jazz. Este o muzică plină de emoție, pasiune şi ataşament pentru oraşul natal al compozitorului.

Tot de pe continentul american vine şi Simfonia nr. 9, „Din lumea nouă”, compusă în 1893 de cehul ANTONIN DVOŘÁK, în timp ce era directorul Conservatorului Național de Muzică din America. Lucrarea realizează o mixtură plină de farmec, eleganţă şi un desăvârşit bun-gust. În egală măsură impresionează inventivitatea melodico-ritmică şi armonică şi strălucirea orchestrală. Prima audiţie a acestei fascinante lucrări a avut loc la New York în celebra sală Carnegie Hall.