PSD Craiova refuză să intre în jocurile politice – Mihai Fifor: „Este timpul ca în Primăria Craiova să se facă mai multă administraţie şi mai puţină politică”

0
358

În ultimele zile au fost voci care au criticat consilierii locali ai PSD Craiova pentru că au votat bugetul pe anul 2012. Preşedintele social-democraţilor craioveni, Mihai Fifor, a făcut unele precizări care au stat la baza acestui vot, afirmând că pentru pesedişti nu a existat un buget al lui Antonie Solomon şi altul al lui Mărinică Dincă, ci unul al Craiovei, iar singura politică pe care o face organizaţia pe care o conduce este a cetăţeanului craiovean. De asemenea, acesta a ţinut să precizeze că pentru fiecare amendament acceptat la bugetul Craiovei pe 2012 s-au dus negocieri de multe ori dure şi că anul acesta este pentru prima dată când PSD Craiova a reuşit, prin unitate, să impună proiectele dorite de craioveni. Acesta a mai spus că PSD Craiova refuză să intre în jocurile politice ale unora din Primăria Craiova.

Preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor, a ţinut să specifice că bugetul Craiovei pentru 2012 a fost, ca în fiecare an, o prioritate pentru PSD Craiova. Echipa de consilieri locali ai PSD Craiova a plecat de la ideea de a transforma nevoile craiovenilor în amendamente, care să fie concretizate în acest an. „Aparent, este un mecanism simplu, dar trebuie ştiut faptul că am avut luni de zile de consultări cu cetăţenii Craiovei, încât la un moment am putut să avem un portofoliu de probleme, pe care să le-am transformat în amendamente, pe care le-am impus prin negocieri cu Executivul Primăriei Craiova. Noi am avut o misiune mai dificilă, pentru că a trebuit să reluăm şi amendamentele din 2011, care nu se fructificaseră sub nici o formă. De ce spun chestiunea asta? La bugetul pe 2011, după o bătălie reală cu cei care conduceau destinele Primăriei Craiova atunci, în frunte cu actualul viceprimar Mărinică Dincă, am reuşit să impunem nişte amendamente care nu s-au concretizat. Acestea au devenit cap de listă pentru proiectul de buget pe 2012”, a declarat Mihai Fifor.

230 de milioane de lei vechi pentru studiul de impact şi fezabilitate pentru un adăpost canin

Unul dintre amendamentele pentru care social-democraţii au insistat şi în 2011 a fost cel legat de adăpostul canin. „Problema câinilor comunitari este destul de gravă, pentru că, pe de o parte, sunt cetăţenii îngrijoraţi de numărul acestora, aflat în creştere, pe de altă parte trebuie să respectăm principiile unui stat civilizat, promovate de asociaţiile de iubitori de animale. În această situaţie, am solicitat în mod imperativ un adăpost civilizat, care să poată rezolva în prima fază parţial această problemă. Am plecat de la exemple de oraşe care şi-au rezolvat problema câinilor comunitari şi cel mai la îndemână îmi este Severinul, care, prin investiţii repetate, a dezvoltat un adăpost canin de amploare, iar după aceste măsuri nu mai are, la ora actuală, câini pe străzi. Am obţinut pentru adăpostul canin o sumă, care la prima vedere nu pare mare, dar este necesară pentru întocmirea studiului de impact, pentru că trebuie să vedem unde se poate aşeza un astfel de adăpost şi evident că trebuie făcut şi un studiu de fezabilitate, din care să rezulte suma necesară pentru realizarea acestui obiectiv. Este evident că pe raza municipiului Craiova nu se poate amplasa un astfel de adăpost şi atunci s-a discutat că trebuie identificat un teren în afara Craiovei, care poate fi luat la schimb de la Consiliul Judeţean Dolj, de la o altă administraţie locală sau chiar de la o persoană privată. Suma obţinută în prima fază este de 230 de milioane de lei vechi şi sperăm ca această documentaţie primară pentru un viitor proiect să fie realizată. Trebuie spus că în bugetul iniţial nu apărea nici o sumă pentru această problemă”, a afirmat Fifor.

„1.000 de oameni sunt obligaţi să consume apă infestată cu nitriţi şi nitraţi în cartierul Troaca”

Nu a fost uşor pentru pesedişti să obţină suma necesară pentru problemele cartierului Troaca – Rovine II. Aşa cum se ştie, aici nu s-au mai făcut de multă vreme investiţii şi, în mod ciudat, nici în acest an nu era trecut pe lista de investiţii. „O problemă extrem de importantă pentru PSD Craiova a fost reluarea discuţiilor despre cartierul Troaca – Rovine II, unde de mai multă vreme ne batem pentru apă şi canal. Anul trecut am avut pe lista de priorităţi acest cartier. Am mers la faţa locului, am făcut conferinţe de presă şi am arătat Executivului că şi acolo locuiesc 1.000 de oameni care sunt obligaţi să consume apă din puţuri forate, infestată cu nitriţi şi nitraţi, care le pune în pericol viaţa. Nu este admisibil ca cetăţeni din Craiova, care plătesc taxe şi impozite, să nu poată să beneficieze de condiţii minimale de viaţă în anul 2012. La presiunea PSD Craiova s-a întocmit, în 2008, un studiu de fezabilitate pentru apă şi canal. În 2010 şi 2011 ne-am luptat pentru ca acest proiect să demareze, dar, din păcate, nu am obţinut decât promisiuni. Anul acesta, tot prin negociere, am obţinut o sumă pentru proiectarea investiţiei, cu promisiunea că pe parcursul anului, la o nouă rectificare bugetară, trecem şi la execuţie. În ceea ce priveşte drumul, am prevăzut o sumă necesară pentru a finaliza acest kilometru şi jumătate de asfalt care să lege cartierul Troaca de Cernele. În felul acesta rezolvăm măcar o parte din probleme în 2012”, a mai spus Mihai Fifor.

Gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru pensionarii cu venituri sub 800 lei

O altă victorie a social-democraţilor a fost obţinerea de gratuitate pe mijloacele de transport în comun pentru pensionarii cu venituri sub 800 lei. „Ne-am luptat în 2011 să obţinem gratuitate pentru transportul cu mijloacele în comun pentru cei cu o pensie mai mică de 800 de lei. N-am reuşit în primă instanţă. La jumătatea anului 2011 am ajuns de la o gratuitate de 50% la 80%, iar anul acesta am reuşit să ajungem la gratuitate de 100%. Acest lucru se va concretiza printr-o hotărâre a Consiliului Local Craiova, în prima şedinţă. Primăria şi-a asumat această chestiune, inclusiv prin prevederea sumelor în buget, pentru a putea susţine această facilitate. Credem că măcar aşa mai uşurăm viaţa acestor oameni care se luptă cu greutăţile cotidiene, cu facturile enorme la întreţinere, cu sumele pentru medicamente şi coşul zilnic”.

10 miliarde de lei vechi pentru documentaţia tehnică de modernizare a sistemului de distribuţie a energiei termice

Discuţiile privitoare la sistemul de termoficare din Craiova păreau uitate de executiv. Consilierii social-democraţi au fost primii care au luat poziţie în vara anului trecut, când a ieşit la iveală criza acestui sistem, şi au solicitat atunci urgent punerea pe masă în mod transparent a problemelor şi, în al doilea rând, identificarea măsurilor concrete care să ducă la deblocarea acestei situaţii. Au revenit şi în acest an, cerând o sumă importantă, pentru un proiect tehnic, care să rezolve problema pierderilor la această regie. „Singura măsură de a opri apa caldă cetăţenilor pe timpul verii nu considerăm că este o soluţie care să stea în picioare într-un oraş care se doreşte a fi european. Este adevărat că unele asociaţii de proprietari au datorii foarte mari şi că Regia de Termoficare a făcut eforturi pentru a recupera o parte din aceste datorii, dar noi suntem de părere că trebuie mai întâi înlăturată cauza şi apoi efectul. Am negociat şi am solicitat investiţii urgente în sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice la consumatorii finali din municipiu. Am obţinut o suplimentare cu 10 miliarde de lei vechi pentru documentaţia tehnică de modernizare a acestui sistem de distribuţie a energiei termice, care este un pas uriaş pentru soluţionarea pierderilor din reţea”, a declarat preşedintele PSD Craiova.

 

Preşedintele PSD Craiova, Mihai Fifor: „Am discutat în mai multe rânduri cu cei de la Spitalul Municipal Filantropia şi ne-am dat seama că fondurile pe care le-ar fi obţinut anul acesta ar fi fost insuficiente. Am obţinut o suplimentare cu încă 5 miliarde de lei vechi pentru acest spital. Şi tot în sensul obţinerii unor finanţări ne-am bătut pentru Grădiniţa nr. 17 – care are nevoie de consolidare, unde nu există utilităţi, unde nu sunt grupuri sanitare adecvate. Am solicitat ca, de la un miliard, bugetul  să se suplimenteze cu încă patru miliarde de lei vechi. În felul acesta, la Grădiniţa nr. 17 pot fi demarate investiţiile de reabilitare”.

 

 

 

Mihai Fifor a afirmat că orice speculaţie pe tema treceri bugetului municipiului Craiova este nefondată. „Nu ne interesează jocurile politice din Primăria Craiova. Noi suntem un grup bine sudat, care la ora aceasta asigurăm funcţionalitatea Consiliului Local Craiova. Dacă am intra în aceste jocuri am bloca activitatea Consiliului. Ori noi nu facem decât o singură politică, aceea a cetăţeanului craiovean. Credem că este timpul ca în Primăria Craiova să se facă mai multă administraţie şi mai puţină politică. Este cunoscut faptul că am avut critici la acest buget şi le-am făcut publice. Asta nu însemna că nu trebuia să votăm bugetul Craiovei. Noi am obţinut finanţarea unor proiecte, pentru care am primit mandat de la craioveni. Pentru asta suntem consideraţi proşti de unii. Noi spunem că asta rămâne să o stabilească oamenii din Craiova, pentru care noi ne-am bătut cu cei din executivul Primăriei Craiova”.