„Oamenii bine pregătiți și care își cunosc treaba sunt și bine plătiți”

0
474

Studenți și cadre didactice ale Universității din Craiova (UCV) au participat joi, 20 mai, la întâlnirea „Despre SUCCESE  SMART la CRAIF”. Invitat special a fost Radu Zlatian, absolvent al UCV, cercetător, din 2010 până în prezent – director de cercetare-dezvoltare al Softronic Craiova.

Radu Zlatian a vorbit despre experiența sa, evoluția firmei în care activează, competitivitatea din industrie, perspectivele dezvoltării profesionale, dar și despre greutăți. „A fi în rândurile din față, din punct de vedere al competitivității este foarte greu și necesită foarte multe eforturi, eforturi bazate pe cunoștințe și abilități”. Respectiv, produsele trebuie în permanență modernizate, aduse în pas cu tendințele de la nivel mondial. Mulțumirea de sine este alimentată în momentul în care oamenii sunt mulțumiți de produsul făcut, le-a împărtăşit invitatul studenţilor, dar „lucrurile nu sunt deloc simple”, necesită foarte multă muncă, cunoștințe foarte solide, un efort permament de perfecționare. Mai mult de atât, din punct de vedere tehnologic, lucrurile se schimbă practic de la o zi la alta.

niște „pioneri” care și-au cheltuit toate resursele materiale, dar și sufletești pentru a face ceea ce nimeni nu credea

Radu Zlatian a povestit că întreprinderea Softronic este formată cu capital românesc, de către niște „pioneri” care și-au cheltuit toate resursele materiale, dar și sufletești pentru a face ceea ce nimeni nu credea. Firma Softronic a fost înființată în Craiova, în anul 1999. Este singura fabrică producătoare de locomotive electrice și rame din Europa de Est. Capacitatea de producție nu este chiar mare. Pe an se produc cam 10 locomotive. Cel mai mare succes al firmei este intrarea pe piața din Ungaria, Slovacia, Suedia, Norvegia, pieţe foarte dezvoltate și pretențioase. Calitatea din România nu este egală cu calitatea dorită de piețe străine, tocmai din cauza culturii organizatorice.

 La ora actuală, sistemul nostru de cercetare și dezvolatare este într-un oarecare colaps. Toată lumea știe, numai că se fac destul de puține pentru a modifica ceva.

Pentru Radu Zlatian, o mare problemă a tuturor întreprinderilor din România constă în dificultatea de a găsi forță de muncă înalt specializată. Lucrurile se schimbă foarte repede, iar forța de muncă nu se adaptează.

Când ești student crezi că o mulțime de discipline nu îți folosesc la nimic

Pentru Radu Zlatian, ca să fii inginer, trebuie să cunoşti foarte bine disciplinele legate de domeniul abordat, dar pornind de la disciplinile de bază. Acestea pot părea inutile, când, de fapt, se dovedesc și ele importante. Toate aceste principii, reguli, norme, abilităţi şi competenţe profesionale sunt cu atât mai preţioase atunci când „te îndrăgosteşti de meserie”.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Resurse și Asistență în Învățare și Formare – CRAIF, al Universtăţii din Craiova.

PATRISIA LISOVSKI

Studentă JURNALISM, Anul I, UCV