Noutăţi în învăţământ, pe linie sindicală

0
560

Sunt noutăţi în procesul de învăţământ, iar sindicatele din învăţământ au făcut precizări în acest sens, reprezentantul unuia dintre ele explicând ceea ce se întâmplă în domeniu. 

În procesul de învăţământ, afectat grav în perioada de pandemie, se mai întâmplă şi lucruri bune. Sunt modificări, deja acceptate, în legislaţie, iar altele sunt în aşteptare. “Începând cu 16 aprilie, s-a intrat pe un nou contract colectiv de muncă, pentru cadrele didactice şi personalul nedidactic. În mare măsură, este la fel cu cel precedent. Acesta va fi valabil pentru  trei ani, fiind trimis spre înregistrare la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, intrând în vigoare după publicare în Monitorul Oficial. Până atunci, rămân în vigoare prevederile fostului contract , care, accentuez, nu sunt foarte diferite “, a precizat prof.  Bogdan Manea, preşedinte al Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ (USII) Dolj, din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Un nou curs de acreditare de formare profesională

Preşedintele a mai menţionat ceva, foarte important: “FSLI are, în teritoriu, centre de formare profesională, despre care am mai discutat. Vă pot spune că , pe 26 aprilie, a fost acreditat un nou curs – “Lecţia în online”, iar cadrele didactice pot obţine 20 de credite, care îi pot ajuta, până la minimul de 90, ceea ce  le dă posibilitatea, la examenele de grad, gradaţii, etc, să obţină beneficii”. În continuare, Bogdan Manea a mai spus: “S-a discutat, cu reprezentanţii ministerului, şi despre proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă, în ceea ce priveşte concediile de odihnă acordate managerilor. Deocamdată, s-a ajuns la un acord, încă nestatutat, prin care nr. zilelor lucrătoare de concediu să fie, anual, de 28. Repet, este numai un acord, dar sperăm să fie şi pus în practică”.