Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, doreşte concursuri de directori de şcoli pe modelul rezidenţiatului

0
456

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că ia în calcul ca  variantă pentru concursurile  destinate ocupării funcţiilor de directori de școli, care vor avea două etape și  vor fi organizate în iulie, modelul rezidențiatului: cel care a luat nota 10 să își poată alege orice școală din România pe care să o conducă. Declaraţiile au fost făcute la o întâlnire organizată de Inspectoratul Şcolar Bucureşti, cu tema “Vaccinare şi testare pentru învăţare”, prezentate de edupedu.ro.  

Principalele puncte pe ordinea de zi au fost următoarele:

  • La acest concurs național cu întrebări relevante și foarte echitabil promovate, sigur va exista un prag minim, nu știu dacă va fi nota 7, avem nevoie de consultare cu experți în științele educației în funcție de nivelul de dificultate al subiectelor, în funcție de mulți parametri. Vor fi trei secțiuni la acest examen național, de la abilități cognitive până la abilități manageriale.
  • Sunt două idei care vor fi puse în discuție:
  • Prima: finalizăm selecția la nivelul primei etape pe modelul rezidențiatului: cine a avut zece zero-zero (10), își alege orice școală din România, cine are 9,99, 9,98… Numărul de întrebări va fi mare și timpul de răspuns va fi scurt în așa fel încât diferențele vor facilita o ierarhizare, eliminând pe cât posibil… Nu pot să anticipez situațiile în care sunt discuții la medii egale.
  • Deci prima variantă ar fi ca în ordinea descrescătoare a mediilor să își manifeste opțiunea: unde, ce școală, în ce localitate.
  • Ce-a doua opțiune: toți cei care au luat peste nota minimă, 7 spre exemplu, să-și manifeste opțiunile și în cazul în care pentru o anumită școală sunt mai multe opțiuni, atunci să mergem către etapa a doua în care, nu știu să vă spun ponderile, dar știu cine ar putea fi reprezentat în aceste comisii alături de reprezentanții inspectoratelor școlare, iar concursurile pentru inspectoratele școlare vor fi organizate după cele de director, se ia de la bază… Am stat să mă gândesc, știți că în 2015 am organizat concursurile pentru inspectorate și mai apoi pentru directori de școală, după care m-am gândit „dar de ce?”. Nu am găsit răspuns și atunci asta e propunerea.

De fapt, nu e propunere, stă în dreptul Ministerului Educației să stabilească succesiunea și pot să vă spun că este deja o decizie: mai întâi concursurile pentru directori, apoi cele pentru inspectorate. În felul acesta putem beneficia de experiența inspectoratelor în organizarea concursurilor și avem timp pentru clarificare la nivel legislativ a relației dintre Ministerul Educației, inspectoratele școlare, autoritățile locale și școli.

  • Mergând pe ideea că un manager, oricât de competent ar fi, în momentul în care nu este compatibil cu colectivul de cadre didactice dintr-o școală, lucrurile nu vor merge așa cum ne dorim din nicio perspectivă. În aceste comisii de interviu e bine să fie și un reprezentant al cadrelor didactice din acea școală. Ponderile o să le vedem, dar nu vă ascund că ele sunt absolut esențiale.
  • Problema noastră este de încadrare în calendar, în august expiră mandatele și există o mare insatisfacție publică pentru numirile de directori făcute, conform legii, de către inspectoratele școlare cu consultarea consiliului de administrație, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de începerea anului școlar.
  • Ideal ar fi să putem organiza aceste concursuri pentru directori înainte de începerea anului școlar 2021-2022. Uitându-ne, însă, la toate activitățile în care sunteți implicați și care sunt esențiale, mă refer nu numai la evaluări naționale, la partea de corectură, la partea de contestații, la toate celelalte activități, ar putea fi organizat examenul doar undeva în luna iulie.
  • Nu aș vrea să fie afectată luna august destinată concediilor cadrelor didactice, deci ori reușim să facem examenul național dacă nu și partea a doua în condițiile în care, prin consultări. Dacă nu reușim să ne încadrăm în calendar, atunci ele vor trebui organizate în toamna acestui an, este o provocare foarte mare să le poți organiza în luna iulie, dacă nu reușim să le organizăm din motive independente de voința noastră, atunci sigur va trebui să reușim în toamna acestui an.