Într-un cadru sobru, Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Craiova

0
691

Astăzi, la Craiova a avut loc ceremonia militar – religioasă organizată de Instituţia Prefectului Dolj, Garnizoana Craiova, în colaborare cu Primăria Craiova, care a celebrat Mica Unire. Pe 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales Domn al Ţării Româneşti, după ce, pe 5 ianuarie acelaşi an, fusese ales Domn al Moldovei, astfel bunându-se bazele României pe care o ştim acum. A fost o ceremonie altfel decât în alţi ani, ţinând cont de pandemia de COVID – 19, una sobră, fără fastul de odinioară. S-au rostit doar alocuţiuni din partea reprezentanţilor autorităţilor, apoi s-au depus coroane de flori la monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Regulile sanitare au fost respectate cu stricteţe, la ceremonie participând şi câteva zeci de persoane din societatea civilă, care au ţinut să marcheze momentul. Au fost prezenţi parlamentari de Dolj, membrii ai partidelor politice.

În urmă cu 162 de ani, se punea bazele Statului modern, România. Alexandru Ioan Cuza era ales, pe 24 ianuarie, Domn al Ţării Româneşti, după ce , pe 5 ianuarie, a fost ales în aceeaşi demnitate statală şi în Moldova. O clasă politică de excepţie din acei ani a făcut posibilă acest fapt. Craiova şi Doljul nu au lipsit din acel fundal, dovadă stând celebrul tablou al lui Theodor Aman “Hora Unirii la Craiova”. Ţinând cont de trecut, Bănia a ştiut să-şi celebreze înaintaşii , astăzi, când, în faţa Primăriei Craiova, a avut loc un ceremonial militar – religios, chiar şi în plină pandemie. Nu a mai fost fastul altor ani, a fost ceva sobru, dar plin de respectul cuvenit înfăptuirii Micii Uniri .

Alocuţiunile autorităţilor

Întreaga manifestare a fost una simplă şi scurtă: intonarea Imnului Naţional al României; şinerea unei slujbe religioase; rostirea unor alocuţiuni; depunerea unor coraone de flori la monumentul Domnitorului, în prezenţa Garzii militare; depunerea jrebelor de flori, după retragerea Gărzii, din partea partidelor politice şi a altor instituţii. Redăm din alocuţiunile reprezentanţilor autorităţilor.

Nicuşor Roşca, prefectul judeţului Dolj: “Iscusinţa elitelor vremii de atunci a făcut să se treacă peste toate obstacolele”

Sunt onorat să particip astăzi, în zi de sărbătoare, la scrierea unei noi file de istorie, când se împlinesc 162 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească. 24 ianuarie ne oferă răgazul să onorăm ceea ce am construit în ultimul secol și mai bine de jumătate, când a avut loc Unirea Principatelor Române.
Astăzi, când sărbătorim Mica Unire, rememorăm dorințele românilor, de o parte și de alta a Milcovului, de a fi împreună, de a înfăptui actul unirii prin solidaritate și sacrificiu. Unirea de la 1859 este strâns legată de alegerea ca domn al Moldovei și al Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza, un moment ce a dat startul unei perioade de reforme și transformări, când două state au devenit unul singur.
Ziua Unirii Principatelor Române a fost un pas important, când vechile bariere ale politicii au fost doborâte și s-a pus umărul la o nouă graniță consolidată. În calitate de Prefect al Județului Dolj, sunt convins că iscusința elitelor vremii de atunci a făcut să se treacă peste toate obstacolele și să se înfăptuiască un act desăvârșit, proiectul unionist de la 1859. La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!” – Nicușor Roșca, prefectul județului Dolj.
Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj: “Unirea Principatelor a avut de trecut proba consensului pe plan intern”

„Se împlinesc 162 de ani de când era așezată prima piatră la temelia României moderne. Cu abilitate și diplomație, dar și cu fermitate, națiunea noastră își spunea cuvântul pe scena politică internațională și, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Țării Românești, găsea răspunsul pentru un vis și o necesitate ce dăinuiau de secole. Însă înainte de a deveni fapt împlinit și a ajunge să-și primească recunoașterea marilor puteri ale momentului, Unirea Principatelor a avut de trecut proba consensului pe plan intern. Iar aceasta a străbătut timpul ca un exemplu mereu actual despre puterea concilierii și despre maturitate în înțelegerea unor interese care se situau mai presus de orice orgolii personale, de orice ambiții de grup. Sunt, în mod special, câteva cuvinte ale însuși marelui Alexandru Ioan Cuza la care ar trebui, poate, să ne raportăm mai des în vremuri în care sunt aruncate în spațiul public teme tot mai virulente care tind să ne scindeze: «Numai pacea dintre noi, numai iubirea dintre fiii aceleiași țări și nații, numai o deplină armonie între clasele societății poate să ne întărească.» Cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, în calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, vă rog să primiți expresia deplinei noastre considerații, alături de cele mai calde urări de sănătate și succes în tot ceea ce vă propuneți în noul an. “

Daniela Barbu, viceprimar al Craiovei: “Spiritul Unirii e încă viu, iar reforma în educaţie promovată de Alexandru Ioan Cuza este o provocare”

“Se împlinesc 162 de ani de când dorinţa românilor devenea realitate. Ţările Române îşi alegeau conducătorul ce avea să pună bazele unui stat modern. Spiritul Unirii este încă viu. În condiţiile pandemiei de acum, reforma în adeucaţie a lui Alexandru Ioan Cuza este o provocare pentru noi toţi. Trebuie să ne redescoperim şi să promovăm valorile naţionale în marea familie europeană. Să rămânem uniţi, dar unici. La mulţi ani Craiova!, La mulţi ani România!”