Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vrea reducerea numărului de elevi dintr-o clasă

0
720

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, se arată dispus să promoveze reducerea numărului de copii dintr-o clasă, într-o declaraţie publică pentru hotnews.ro, citată de portalinvatamant.ro.

Intervievat de ziarişiti, ministrul Educaţiei,  Sorin Cîmpeanu,  a precizat pentru hotnews.ro: “Am fost întotdeauna adeptul unui număr de elevi mai mic pe clasă. Îmi declar public disponibilitatea de modificare a metodologiei pentru reducerea numărului de elevi în clase, începând din toamnă. În timpul anului şcolar nu există această posibilitate. De obicei, şcolile sunt foarte aglomerate, sunt în centre mari,  unde riscul de a fi în scenariul roşu sau galben este mai mare, si atunci este posibilă spaţierea”. Acesta a mai menţionat: “Cu cât numarul e mai mic, cu atâtt atentia e mai puternică şi rezultatele sunt mai bune.  Cred că 24 – 26 de copii în clasă e un numar maxim“.
Clasele aglomerate, o problemă majoră
Clasele prea aglomerate reprezintă una dintre problemele importante ale sistemului de educaţie romanesc. Într-o astfel de clasă,  cadrul didactic este pus în imposibilitatea de a-şi atinge obiectivele, iar elevii devin plictisiţi şi neatenţi. La aceasta situaţie s-a ajuns de-a lungul timpului şi din cauza părinţilor, care îşi vor copiii la unităţi şcolare de top, cu toate că legea prevede ca înscrierea să se facă la o şcoală din cartierul în care locuiesc. “Pentru reducerea numărului de elevi în clase au mai existat iniţiative legislative, însă niciuna nu a produs vreo schimbare. Ultimul proiect de lege în acest sens a trecut de Parlament în februarie 2020. Legea mai trebuia doar promulgată de preşedintele ţării pentru a fi pusă în aplicare. Totuşi, pentru reducerea numărului de elevi din clase nu a fost publicată niciodată o estimare bugetară”, se arată într-o analiză efectuată de portalinvatamant.ro. În prezent, legea prevede maximum 9 copii în grupa de creşă, maximum 20 în grupa de grădiniţă, cel mult 25 în clasă în învăţământul primar, 30 în cel gimnazial, liceal si profesional. Totuşi, nu de puţine ori, aceste efective sunt depăşite, fiind şi câte 40 de elevi într-o clasă.