CJRAE Dolj – activitate în plină pandemie, cu dificultăţi şi speranţe

0
1057


Este pandemie, şcolile sunt închise, cursurile derulându-se online, dar viaţa îşi urmează cursul. În coordonatele impuse de legislaţie, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj îşi desfăşoară activitatea aşa cum poate, dar cu speranţe .
Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Dolj este, ca toate instituţiile de profil, într-o situaţie dificilă, ţinând cont de pandemia COVID – 19. „Avem, în acest moment, 50 de profesori consilieri şi 12 profesori logopezi. Începând cu 1 ianuarie 2021, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj ne-a distribuit încă 25 de posturi – logopezi, asistenţi sociali şi mediatori şcolari. În mediul rural sunt mai multe localităţi – Işalniţa, Ostroveni, Valea Stanciului, Sadova, Călăraşi, etc. Profesorii consilieri şi profesorii logopezi au ca sarcină să colaboreze cu diriginţii de clasă, să-i consilieze”, a precizat prof. Alina Dascălu, manager al CJRAE Dolj. Aceasta a mai menţionat: „Profesorii lucrează online în unităţile de învăţământ preuniversitar, iar profesorii consilieri evaluează copii cu Cerinţe Educaţionale Speciale (CES). Avem un departament de orientare şcolară şi profesională, prin care copiii sunt orientaţi în învăţământul de masă sau special, în funcţie de gradul de încadrare. Sunt întâlniri periodice cu părinţii şi copiii, iar profesorii logopezi îşi desfăşoară activitatea online. Nu avem, până acum, situaţii excepţionale”. Sunt în discuţie mai multe programe de dezvoltare, dar, deocamdată, până nu apar pârghiile legale, totul este la nivel declarativ.
Părinţii cer sprijinul
Se vorbeşte mult, se face puţin, dar nu din cauza celor implicaţi direct în fenomen, totul ţinând de legiuitor. Cel mai bine ne spune unul dintre cei care intră direct în intercaţiunea dintre profesori şi copii.”Este o perioadă extrem de complicată. Specificul cadrelor didactice s-a schimbat . Trebuie să ţinem cont, acum, şi de spaţiu şi de timp. Dacă la ciclurile gimnazial, respectiv liceal, putem vorbi de o oarecare dezvoltare , la preşcolar şi primar lucrurile nu stau foarte bine. Avem părinţi care ne solicită sprijinul şi ne cer sfaturi. Încercăm să-i responsabilizăm şi că trebuie să participe la activităţi în cadrul cărora pot vizion filme educative, la care se adaugă cititul. Oricum, aşteptăm ceva mai amplu, care să vină din partea celor care se află la guvernare ”, a specificat Alina Stănculescu, prof. consilier la CJRAE Dolj.