Sezonul târgurilor: Colecţie de artă ţărănească

0
570

            Iubitorii de obiecte de colecţie de artă ţărănească îşi mai pot bucura privirea şi mai pot achiziţiona lucruri care mai de care mai încântătoare doar astăzi. Haine de sărbătoare, ştergare din bumbac, scoarţe, lepedeie şi feţe de masă, ploşti, ulcioare, căni, farfurii, obiecte din lemn, linguri, casete, scaune, ouă încondeiate, icoane pictate pe lemn sau pe sticlă, împletituri şi alte meşteşuguri, pe toate le puteţi găsi la Muzeul Naţional al Ţăranului Român. Evenimentul duce 40 de colecţionari din toată ţara, care vor expune lucruri vechi, de colecţie în cadrul unui Târgului de Sânmedru.    

Târgul redă o imagine vie a ceea ce a însemnat gospodăria țărănească în ansamblul ei, invitându-i pe vizitatori să salveze împreună obiectele de la uitare și degradare și să le reintroducă într-un circuit al civilizației urbane contemporane. Alături de anticari, Galeria de Artă Ţărănească scoate în curte obiecte care mai de care mai încântătoare: precizează reprezentanţii Muzeului Naţional al Ţăranului Român, care organizează evenimentul.

               Aproximativ 40 de colecţionari din toată ţara  expun lucruri vechi, de colecţie, în cadrul Târgului de Sânmedru – de antichităţi ţărăneşti. Acesta s-a deschis de vineri şi se închide astăzi, la ora 18,00. Vizitatorii pot admira şi cumpăra piese de costum ţărănesc, ţesături de interior (covoare, ştergare, feţe de pernă şi feţe de masă), icoane pe lemn şi pe sticlă, cruci, pristolnice, podoabe, mobilier crestat, pictat (lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri).

Sunt prezentate şi piese de ceramică, doniţe, vase din lemn, putinei, căuce, furci şi roţi de tors, fuse, vârtelniţe, felinare, ceasuri, candelabre, piuliţe şi râşniţe de alamă, dar şi publicaţii socio-etnografice din perioada interbelică, bancnote vechi, timbre cu subiecte etnografice.

Târgul are şi o secvenţă gastronomică

Alături de anticari, Galeria de Artă Ţărănească scoate în curte obiecte care mai de care mai încântătoare: haine de sărbătoare, ştergare din bumbac, scoarţe, lepedeie şi feţe de masă; ploşti, ulcioare, căni, farfurii; obiecte din lemn: linguri, casete, scaune; ouă încondeiate; icoane pictate pe lemn sau pe sticlă, împletituri şi alte meşteşuguri, precizează organizatorii.

De asemenea, vizitatorii sunt invitaţi să răsfoiască, să citească şi să-şi îmbogăţească biblioteca cu publicaţiile Muzeului: cărţi cu teme etnologice, cărţi-obiect, albume ori revista ‘Martor’.

Publicul va putea degusta prăjituri, turtă dulce, cozonaci şi miere, dar şi bragă sau ţuică. Nu vor lipsi nici plantele de leac sau ghivecele cu flori.