Sărbătoarea Sfinţilor Serghie şi Vah, Hram la Biserica Mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova

0
1312

Ctitoria domnitorului Matei Basarab din Craiova îşi sărbătoreşte mâine, cel de-al doilea hram, închinat Sfinţilor Serghie şi Vah. Biserica Mitropolitană Sfântul Dumitru din Craiova are patru hramuri; primul este cel sărbătorit de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie, cel de-al treilea închinat Sfintei Mucenițe Tatiana, pe 12 ianuarie și cel de-al patrulea-cel sărbătorit de Sfântul Nifon, pe 11 august.

În lăcaşul de cult din Craiova se află, spre închinare, fragmente din moaştele celor cinci sfinți. Seara trecută, credincioșii creștin ortodocși craioveni au participat la slujba de Vecernie, apoi la Litie, înconjurând apoi clădirea Catedralei Mitropolitane cu moastele Sfinților Vah și Serghie. Procesiunea a avut rolul de a aduce un omagiu celor doi mucenici, precum și de a-i ruga să ne ocrotească, să ne miluiască și să ne ofere protecția divină craiovenilor și tuturor românilor de pretutindeni.

Scurt istoric al Catedralei Mitropolitane Sf. Mare Mucenic Dimitrie

În vechiul oraș de reședință al banilor de altădată, așezat într-o poziție strategică, dominând câmpul întins al Jiului, Catedrala Mitropolitană “Sf. Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, încă de la începuturile ei a fost biserica cea mai de seamă, fiind cetate de apărare, școală pentru copii dornici să învețe psaltirea în vremurile de pace, locaș de rugăciune pentru căpeteniii și marele ban al cetății. Biserica a fost clădită pe malul stâng al unui braț dispărut al Jiului. Așezarea ei aici nu este întâmplătoare, după cum nu este întâmplătoarea așezarea multor biserici și mănăstiri din țara noastră. Aceasta avea rolul determinant în vechea apărare a Craiovei, fiind așezată la intersecția drumurilor care vin de la munte și  dinspre Dunăre. La capătul acestor drumuri, pe dealul ce domina lunca Jiului, străjuia Biserica Sf. Dumitru. Din turnul clopotniță se putea vedea din zare până în zare și se dadea alarma în caz de primejdii.

DANIELA MIRELA DRAGOTĂ