„High – Tech Industry Park”, un proiect de succes al Consililului Judeţean Dolj

0
2154

Unul dintre proiectele importante şi de succes derulate de Consiliul Judeţean Dolj este cel al „High – Tech Industry Park” Craiova, investiţie a CJ Dolj în totalitate, iar beneficiile sunt imense pentru Craiova şi judeţ. Antrepenorii îşi pot desfăşura activitatea în condiţii excelente, ţinând cont de utilităţile puse la dispoziţie, aproape 97% din spaţiile puse la dispoziţie fiind ocupate.

Pe aproape 30 ha, la ieşirea din Craiova, lângă Aeroportul Internaţional Craiova, suprafaţa este destinată antrepenorilor, pentru dezvoltarea afacerilor, de la domeniul medical până la confecţii şi materiale publicitare. „Este o investiţie 100% a Consiliului Judeţean Dolj. S-au investit trei milioane de euro în acest proiect, prin asigurarea utilităţilor – apă, canalizare, gaze, inclusiv o rezervă de apă în caz de intervenţii la incendii, pentru a asigura toate condiţiile de dezvoltare a afacerilor. În acest moment, putem vorbi de o ocupare a spaţiilor puse la dispoziţi de 97%. Chiria este simbolică, de 10 eurocenţi /mp, iar una dintre condiţii este ca fiecare firmă să aibă un angajat/100 mp, estimând la un total de 3.000 de angajaţi la toate firmele”, a precizat  Ionuţ Pîrvulescu, director general al „High – Tech Industry Park (HTIP)”.

Tratative avansate pentru asigurarea transportului

Beneficiile sunt imense pentru Craiova şi Dolj, iar în continuare se fac eforturi şi pentru a asigura transportul forţei de muncă la şi de la serviciu. „Suntem în tratative , foarte aproape de finalizare, cu Regia de Transporturi Auto Craiova, pentru prelungirea unor trasee de autobuz, care să vină chiar lângă noi. Cum avem o relaţie foarte bună cu Primăria Craiova, sunt convins că vom ajunge la o finalitate benefică pentru toată lumea. Mai vreau să spun că antrepenorii nu plătesc niciun impozit pe clădiri şi sunt scutiţi şi de plata taxei de construire. Perioada de concesionare este de 29 de ani, dar deja au trecut cinci, iar rezultatele încep să se vadă ”, a mai spus Ionuţ Pîrvulescu.

Va fi şi un nou sediu

În acest moment, conform celor declarate de directorul general al HTIP, sunt deja patru proiecte finalizate, iar alte opt se află în faza de construie a unor hale sau spaţii de desfăşurare a activităţilor. „Suntem, de la sfârşitul anului trecut, pe autofinanţare şi ne-a venit autorizaţia de construire a unui sediu nou, cu subsol, parter şi două etaje, care va avea undeva la 4.000 mp, şi căutăm, în continuare, variante şi pentru obţinerea de fonduri europene”, a mai menţionat Ionuţ Pîrvulescu.

Un antrepenor mulţumit

Sunt , deja, şi afaceri de succes, derulate la HTIP Craiova, iar cu unul dintre antreprenori am vorbit ieri. „Suntem aici din 2018. Înainte, aveam un spaţiu, în Craiova, pe care plăteam o chirie foarte mare. Am venit aici, unde sunt condiţii foarte bune şi astfel ne-am putut  dezvolta afacerea, prin primirea acestor facilităţi. Noi lucrăm şi pentru extern, iar dacă nu exista pandemia ne puteam dezvolta şi mai mult. Oricum, în această perioadă, ne-am descurcat, găsind înţelegere şi la Consiliul Judeţean şi la Primăria Craiova. Momentan, avem şapte angajaţi, dar vrem să ajungem la 20”, a precizat  Raluca Diaconu, manager al „Print Golden”, firmă de producţie materiale publicitare.

Cosmin Vasile, vicepreşedinte CJ Dolj:

“Pentru Consiliul Judeţean Dolj un obiectiv principal a fost de-a lungul timpului susţinerea mediului de afaceri şi crearea de locuri de muncă. În acest sens, a fost înfiinţat primul parc industrial, o acţiune care s-a dovedit de mare succes, pentru că parcul a creat peste 1.500 de locuri de muncă, generând afaceri pentru peste 40 de firme. În acel moment am avut o nouă abordare şi am înfiinţat High-Tech Park, care s-a dovedit, de asemenea, o bună investiţie. Sunt 30 de hectare de teren ocupate de companii, sunt 43 de agenţi economici, care au generat şi generează în continuare investiţii de peste 20 de milioane de euro. Prin acţiunea de a sprijini agenţii aconomici, obiectivul nostru a fost acela de a crea noi locuri de muncă. Odată ce susţii infrastructura de afaceri, se ajunge implicit şi la locuri noi de muncă. Sperăm ca pentru tot ceea ce însemnă High-Tech Park să ajungem la peste 2.500 de locuri de muncă create în această zonă. High-Tech a însemnat şi o abordare din partea Consiliului Judeţean pentru tot ceea ce înseamnă infrastructură, pentru că am adus acolo reţeaua de canalizare, gaze, putere electrică, pentru ca agenţii economici să beneficieze de cele mai bune condiţii. Este un parteneriat la care CJ Dolj ţine foarte mult şi vrem ca în perioada următoare să creăm un incubator de afaceri la High-Tech, unde să putem genera cât mai multe acţiuni de înfiinţare şi dezvoltare de firme. Vrem ca pe noul exerciţiu financiar să încercăm că creăm şi Parcul de transfer tehnologic sau Parcul IT, în colaborare cu Universitatea din Craiova”