Astfel cum a anunțat președinta von der Leyen, Comisia propune o nouă inițiativă REACT-UE, pentru a spori sprijinul pentru coeziune acordat statelor membre pentru ca economiile lor să devină mai reziliente și mai sustenabile în faza de redresare după criză. Acest lucru va contribui la reducerea decalajului dintre primele măsuri de răspuns și redresarea pe termen mai lung.
Programe precum Fondul social european și Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane pot fi completate utilizând o parte din noile fonduri în valoare de 55 miliarde EUR puse la dispoziție. Dincolo de răspunsul imediat la criză, politica de coeziune va fi crucială pentru asigurarea unei redresări echilibrate pe termen lung și va evita asimetriile și diferențele privind ritmul creșterii între statele membre și în interiorul acestora.
Prin urmare, Comisia își adaptează și propunerile de viitoare programe de coeziune și de politică socială pentru a acorda un sprijin și mai puternic investițiilor în scopul redresării, de exemplu: în ceea ce privește reziliența sistemelor naționale de sănătate, în sectoare precum turismul și cultura, în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, privind măsurile de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor, educația și competențele și măsurile de combatere a sărăciei în rândul copiilor.
Comisia consolidează, de asemenea, Mecanismul pentru o tranziție justă, un element-cheie al Pactului verde european, pentru a garanta echitatea socială în tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic în regiunile cele mai vulnerabile cu un consum ridicat de cărbune și cu emisii ridicate de dioxid de carbon.