Comunitatea ortodoxă din centrul orașului Craiova s-a reunit joi, 28.05.2020, pentru un eveniment cu o încărcătură deosebită și anume Înălțarea Domnului. Astăzi, oamenii de toate vârstele s-au oprit pentru câteva momente la biserica Sfântul Ilie pentru a lua parte la slujba ținută de preotul Marcel Răduț Seliște, dar și la miruirea de la sfârșitul acesteia.
Preotul Marcel Răduț a ținut să le amintească credincioșilor ce înseamnă cu adevărat comemorarea eroilor care au murit în timp ce serveau țara în forțele armate, dar și motivul pentru care ei sunt sărbătoriți astăzi de Înălțarea Domnului. „De ce este așezată cinstirea eroilor noștri în acest moment al Înălțării Mântuitoriului pentru că cel care își dă viața pentru țara lui, pentru comunitatea în care a trăit, pentru copiii și moștenitorii lui, el este omul care se înalță la Hristos. Ce este mai mult decât să-ți dai viața pentru alții și să renunți la anii pe care îi mai aveai de trăit pentru apropiații tăi. Astfel, Biserica a rânduit ca neamul nostru să-și sărbătorească eroii în Ziua de Înălțare”, a spus acesta.
„Ce înseamnă să-i cinstești pe cei care au murit pe fronturile de luptă? Înseamnă fapte concrete. Atunci când furi din avuția țării, nu-i cinstești. Atunci când accepți compromisuri care afectează comunitatea în care trăiești, atunci nu-i cinstești pe cei care au murit pentru ca tu să fi liber și aici mă refer la primi voievozi români și până la eroii noștri din decembrie 1989. Deci, a-i cinsti înseamnă a fi prin fapte alături de ei, nu prin vorbe”, le-a spus oamenilor adunați la slujbă, preotul Marcel Răduț Seliște.
„Chiar dacă am o biserică mai aproape de mine, prefer să vin aici.”
În această zi de sărbătoare femeile care au decedați în familie au venit la biserică să împartă pâine și ceapă verde pentru sufletele lor, iar, pentru a se bucura de sănătate, creștinii au purtat frunze de nuc, în timp ce animalele și lucrurile din gospodărie trebuie atinse cu leuștean pentru a fi mereu grase și ferite de boli.
Prezentă la slujbă este și Popa Mariana care cu privirea în jos și cu basmaua în cap stă pe scaun și rostește fiecare cuvânt al preotului parcă pentru a memora mecanic cuvintele rostite de preotul Marcel Răduț. Lângă ea, o plasă ale cărei mânere s-au întins de la greutate.
„Chiar dacă am o biserică mai aproape de mine, prefer să vin aici. Îmi place că aici vin mai mulți oameni. Copiii năzdrăvani din fire se învârt pe langă mine de fiecare dată când mă vad. Nu ratez nicio slujbă. Am adus și eu ce am putut, mai multe nu pot face.”, a zis ea așteptând cu nerăbdare să îmbarte bucatele.
O dată ce slujba s-a încheiat preotul Marcel Răduț Seliște a mulțumit celor prezenți și i-a chemat pe credincioși să îi dea cu mir. După ce bunătățile au fost împărțite, în numai zece minute, mulțimea de oameni s-a spart și numai câțiva trecători se mai opresc să se închine, prea puțini fiind cei care intră in biserică să se roage.