Integrarea Serbiei în UE, condiționată de respectarea drepturilor minoritățiilor

0
2126

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu, membru al Delegației la Comisia parlamentară de stabilizare și de asociere UESerbia din cadrul Parlamentului European a avut ieri o întâlnire virtuală cu reprezentanții românilor din Serbia. S-au alăturat dialogului online Daniel Magdu, președintele Consiliului Național al Minorității Naționale Române (CNMNR) din Serbia, Dragan Demici și Tihan Matasarevici, membri ai CNMNR, amândoi din zona Serbiei de Răsărit ( Valea Timocului); Ivan Vrzogic, vicepreședintele Asociației Eudavia Cladovo și nu în ultimul rând, Ziva Momirovici, reprezentant al Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia. Discuția a fost una interesantă, a avut ca subiect central integrarea Serbiei în Uniunea Europeană și s-au analizat etapele parcurse, din perspectiva respectării drepturilor minorității române în țara vecină. “În această perioadă nu s-a lucrat foarte mult, dar ceea ce pot să vă spun este că la ora actuală sunt deschise câteva capitole. O să avem un raport de progres, în toamna, în Comisia de Politică Externă și atunci vom cunoaște mai multe. Sunt discuții pe temele de interes : economie, justiție, pe minorități, pe relația cu Rusia. Cel mai bine ar fi să așteptăm acel raport și atunci vom reveni și noi cu câteva amendamente. Avem câțiva membri din grupul PPE în Comisia de Politică Externă și ei vor putea să intervină cu propuneri concrete. Integrarea Serbiei în UE depinde foarte mult de conducerea acestei țări. În funcție de măsurile care le iau pot să grăbească integrarea sau să o încetinească. Eu îmi aduc aminte de drumul României, nici acela nu a fost unul chiar ușor. Dar atunci a fost și o decizie politică, acum Comisia Europeană va fi foarte atentă. Lucrurile se vor analiza mult mai atent, iar dacă se va ajunge la concluzia că Serbia nu a luat măsurile potrivite, cred ca se va mai întârzia. Este adevărat că și pentru Serbia este un context favorabil, ați văzut și situația celorlalte state din Balcani, însă nu ne putem baza pe acest lucru”, le/a explicat europarlamentarul Marian Jean Marinescu, românilor din Serbia.

Românii din Serbia au solicitat sprijin în redactarea proiectelor pe finanțare europeană. “Noi avem idei, avem și bani pentru partea de cofinanțare, dar nu avem pe cineva care să ne scrie aceste proiecte.Avem și partenerii de pe malul celălalt al Dunării. Este vorba de proiectele tranfrontaliere. În acest context, v-am solicita sprijin, să ne ajutați cu cineva care să ne îndrume și pe noi”, a precizat Ivan Vrzogic, vicepreședintele Asociației Eudavia Cladovo. La rândul său, Ziva Momirovici, reprezentant al Asociației Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, a vorbit despre dificultățile cu care se confruntă și astăzi, comunitatea românească din Valea Timocului cu cadrele didactice, cu predarea limbii române în școli, dar și cu procurarea de manuale școlare.

Daniel Magdu, președintele CNMR a făcut o trecere în revistă a tuturor acitvitățile pe care le-a realizat Consiliul din momentul în care el a preluat conducerea. S-au făcut destule progrese, dar nu suficiente și se caută mereu alte soluții. “În primul rând, în perioada aceasta am colaborat foarte bine cu televiziunea națională, în mod special TVR2, cu ajutorul căreia am putut să organizăm și noi ,,Teleșcoala”. Totodată,  am organizat cu sprijinul statului român cursuri de perfecționare pentru cadrele didactice. Ne străduim și noi să facem multe lucruri deși bugetul CNMNR este de în jur de 170.000 euro pe an. Din acești bani noi încercăm să ne ducem la bun sfârșit toate sarcinile și obligațiile și mai ales cele noi legate de traducerea manualelor. Desigur că nu sunt suficienți având în vedere volumul obligațiilor și numărul românilor. Asta în condițiile în care Ungaria și Croația au deja manualele tipărite la zi, deoarece Ungara are un buget foarte mare datorită dotaților din Ungaria, iar minoritatea croată din Serbia are noroc la rândul său cu o tipografie mare pe care a cumpărat-o în Croația și unde poate să tipărească gratuit. Restul etniilor, slovacii, ruteni… se confruntă cu întârzierea manualelor. Și chiar cu aceste probleme vom găsi soluții. Recent, am participat cu un proiect la Fondul Republican pentru Minoritățile Naționale din Serbiei, ca să obținem mijloace financiare pentru traducerea manualelor. Adică, căutăm mereu soluții. Dar, datorită crizei COVID19, suma prevazută din buget este incertă”, a explicat Daniel Magdu.

 

 

 

 

“, a precizat Daniel Magdu.

Deputatul european Marian Jean Marinescu le-a promis românilor din Serbia că după ce va trece perioada aceasta dificilă, va ajunge în Serbia și îl va invita și pe președintele Comisiei parlamentare de stabilizare și de asociere UESerbia din cadrul Parlamentului European, care este un deputat slovac, iar la anul va organiza o dezbatere cu raportorul pe acest proiect de integrare a Serbiei în UE, la care îi va invita atât conducerea CNMR din Serbia, cât și o serie de reprezentanți ai societății civile și ai mass mediei.