Dolj: Numărul cazurilor de viroze se menţine la nivel înalt

0
456

Chiar dacă la nivel naţional valul de viroze şi pneumonii pare să se mai fi domolit, în judeţul Dolj numărul acestora continuă să fie la cote mai mari decât cele aşteptate de autorităţile sanitare pentru această perioadă.

Pentru a preîntâmpina răspândirea virusurilor gripale, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a menţinut şi recomandă pentru următoarea perioadă limitarea accesului vizitatorilor în secţiile de spital, iar medicilor de familie să continue vaccinarea antigripală. Toate aceste măsuri au fost luate după ce, în doar o săptămână, au avut nevoie de îngrijiri medicale nu mai puţin de 2.879 de persoane care au acuzat simptomele specifice afecţiunilor de acest gen. Pe lângă toate cazurile înregistrate de viroze şi pneumonii, în Dolj au fost diagnosticate şi trei persoane cu gripă de tip B. «Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii şi gripă este aproximativ egal cu ceea ce s-a întâmplat în săptămâna anterioară şi depăşeşte nivelul aşteptat pentru această perioadă de sezon. Au fost diagnosticate 1.969 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 898 de cazuri de pneumopatii şi 12 cazuri compatibile cu gripa. Conform metodologiei în vigoare au fost recoltate probe respiratorii pentru examen virologic şi la patru cazuri de infecţii respiratorii severe care au fost investigate la Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti confirmându-se trei cazuri de gripă cu virus B», a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Vaccinarea, soluţia împotriva gripei

În continuare, medicii, dar şi autorităţile sanitare doljene încurajează imunizarea cu vaccin antigripal pentru toate persoanele. Recomandarea este, însă, cu atât mai importantă pentru categoriile de populaţie cu risc crescut de a contacta virusul gripal. Adică, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani aflate în evidenţe cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, boli cardiovasculare, afecţiuni metabolice ca diabetul zaharat, disfuncţii renale, hepatice, neurologice, astm bronşic sau infectaţi cu virusul HIV. Pe lista de priorităţi se mai găsesc femeile însărcinate, medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar din unităţile în care sunt îngrijiţi bolnavii cronic şi pacienţii internaţi în centrele medico-sociale.

În judeţul Dolj, în ultima săptămână, 438 de persoane au fost imunizate împotriva gripei, iar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj dau asigurări că dozele de vaccin sunt suficiente şi pentru următoarea perioadă.

La nivel naţional, numărul de bolnavi este în scădere

În schimb, la nivel naţional, specialiştii au constatat o scădere a numărului de cazuri de viroze şi pneumonii cu 3,2% faţă de săptămâna precedentă şi 546 de afecţiuni clinice compatibile cu gripa – număr cu 31,8% mai mic comparativ cu cel din săptămâna precedentă. De asemenea, conform raportului întocmit de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, incidenţa infecţiilor respiratorii acute şi a gripei în ultima săptămână a fost cu 6,1% mai mică decât media a trei săptămâni anterioare şi s-a situat sub valorile maxime aşteptate. În continuare, medicii au constatat o pondere mai mare a cazurilor de gripă cu virus B, dar şi o activitate gripală de intensitate medie, sub formă de focare locale.

Un bilanţ arată că gripa a fost confirmată, în urma probelor de laborator, la 87 de persoane – 28 dintre acestea au fost diagnosticate cu gripă de tip AH1N1 şi 59 de tip B – din totalul de 691 înregistrate de la debutul sezonului, în luna octombrie a anului trecut. Totodată, în ultima perioadă au fost înregistrate şi trei decese la persoane confirmate cu gripă, două cu gripa AH1N1 şi unul cu gripă de tip B.