Născut în Craiova, la data de 29 noiembrie 1836, Eugen Carada a fost economist, scriitor, dar și fondator al Băncii Naționale a României.
Eugen Carada a absolvit cursurile Colegiului Național Carol I pentru ca mai apoi, o scurtă perioadă, să urmeze cursurile instituției de învățământ și de cercetare Collège de France. Acesta decide să lupte pentru democrație după întoarcerea în țară. Personalitatea sa este mai puțin cunoscută, dar nu din cauza lipsei sale de importanță, ci dorinței sale de a rămâne în umbră. Eugen Carada a avut roluri importante în Unirea de la 1859, Independența de la 1877, a redactat, alături de Ion Brătianu, Constituția din 1866 și a susținut, atât financiar, cât și moral, lupta românilor din teritoriile asuprite. Tot el, a fost scriitor, opera sa fiind compuse mai ales din articole din ziare, dar și din piese de teatru și poezii.
Conform enciclopediei libere, Wikipedia, Eugen Carada și-a „început viața cu versuri și a sfârșit-o cu poezia cifrelor”, cum spunea Liviu Rebreanu. Din opera sa amintim următoarele:
„Însă ceasul e aproape, cerul țării senin pare,
Moldovenii și Muntenii, boieri, țărani infrățiți
Bătrâni, femei și juni să strigăm în gura mare,
În unire e puterea! Să fim dar uniți, uniți.”
„Pandurul cerșetor” de Eugen Carada