Vineri, 14 februarie, Sala de festivităţi a Liceului „Chrales Laugier” din Craiova a fost gazda primei întîlniri din cadrul unui parteneriat încheiat între unitatea de învăţământ şi Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi SMURD , parte a programului educaţional „Voluntar pentru o oră”. Activităţile vor continua, proxima activitate având loc peste două săptămâni.
Prima etapă a a avut loc zilele trecute, în cadrul căreia un grup de medici ai UPU şi SMURD, coordonat de dr. Laura Stancu, a luat un prim contact cu 30 de elevi, implicaţi în lumea fascinantă a „salvatorilor de vieţi”. Prima întâlnire, din cadrul celor patru cuprinse în proiect, „le-a permis elevilor să primească informaţii teoretice şi practice, privind acordarea primului – ajutor, în caz de stop cardio – respirator. Organizaţi pe grupe şi sub coordonarea unui medic, elevii au învăţat metodele primare de recunoaştere a unor boli şi acordarea primului ajutor, până la sosirea unui echipaj specializat”, conform precizărilor făcute de prof. Sorin Bîrsan, de la Liceul „Charles Laugier”. Efectele au fost pozitive, una dintre elevele clasei a IX-, Roberta Pîrşoi, povestindu-şi trăirile: „Cu toţii am fost entuziasmaţi şi fascinaţi de tot ceea ce am făcut, mai ales de cei care ne-au coordonat. Fiecare dintre noi a exersat primul – ajutor şi sunt convinsă că am rămas cu un minimum de informaţii, care ne vor fi folositoare, mai ales că vrem să urmăm cursurile unei Facultăţi de medicină. A fost un prim pas şi către voluntariat”.
Tineri educaţi în spirit civic
Întâlnirile au mai multe paliere, de la dorinţa profesorilor de a prezenta elevilor lucruri importante din viaţă până la modul în care aceştia se pot face utili într-un moment de cumpănă al altei persoane, un om informat şi cu spirit civic putând fi salvatorul altei vieţi. „Ne gândim, deja, la următoarea noastră întâlnire şi la modul în care o vom face mult mai accesibilă elevilor, pentru noi aceste activităţi fiind o adevărată provocare. Ele ne aduc aminte, pe de o parte, de anii noştri de liceu, iar , pe de altă parte, de perioada de pionierat în această meserie, echipa noastră de medici având şi mulţi rezidenţi. Pentru noi, a fost o mare bucurie de a reveni în rândul elevilor şi a ne simţi folositori şi din perspectiva formării de voluntari pregătiţi în fiecare clipă să ne ajute”, a spus Laura Stancu. Următoarea întâlnire va fi peste două săptămâni, având un subiect foarte des întâlnit – „politraumatismele”, care , probabil va avea acelaşi succes. „Prin acest gen de activităţi, Liceul „Charles Laugier” se înscrie în linia întâi a formării de tineri educaţi în spiritul civic, al ajutorului semenilor noştri aflaţi, la un moment dat, într-o situaţie cu adevărat dificilă”, a mai spus Sorin Bîrsan.