Universitatea din Craiova, membră în consorţiul european UNIVERS

0
1148

Universitatea din Craiova a intrat în Consorţiul universităţilor europene UNIVERS, alături de alte şapte universităţi din Polonia, Germania, Spania, Franţa, Lituania şi Bulgaria. Acordul a fost semnat pe 3 februarie 2020, la Bruxelles. Planul strategic UNIVERS este construit pentru o perioadă de 3 ani şi un buget de 5 milioane de euro.

Principalul obiectiv asumat de rectorii celor opt universităţi ale Consorţiului este facilitarea şi promovarea cooperării transfrontaliere / transnaţionale / interregionale în domeniul învăţământului superior. UNIVERS intenţionează să instruiască profesionişti care pot acţiona şi influenţa dezvoltarea socială, economică şi ştiinţifică a zonelor transfrontaliere, datorită înţelegerii profunde a particularităţilor, provocărilor şi oportunităţilor acestora. Universităţile partenere, alături de Universitatea din Craiova, sunt: Bialystok University of Technology (Polonia), Technische Universität Chemnitz (Germania), University of Girona (Spania), University of Lleida (Spania), University of Perpignan (Franta), Rezekne Academy of Technologies (Lituania), University of Ruse (Bulgaria).

Oferirea unei alternative la pregătirea academică tradiţională

Membrii UNIVERS vor adopta un plan strategic pe termen mediu şi lung, plan construit în jurul unor misiuni precum: implementarea unui model inovator de mobilitate care să permită studenţilor să asimileze realitatea şi complexitatea regiunilor; propunerea unor programe de învăţământ pentru studenţii care doresc să devină profesionişti capabili să exercite un leadership activ; oferirea unei alternative la pregătirea academică tradiţională; cultivarea unor abordări multiculturale, prioritizând schimbul critic de idei şi un curriculum deschis, bazat pe pedagogie inovatoare; crearea de echipe de lucru care explorează puncte de vedere diverse şi complementare, stabilirea unor legături de colaborare cu administraţiile şi companiile din zonele care se confruntă cu condiţiile reale ale societăţii şi cu activitatea economică regională. Planul strategic UNIVERS este construit pentru o perioadă de 3 ani şi un buget de 5 milioane de euro. El este însă o construcţie pe termen lung, care va continua prin accesări de programe şi de finaţări dedicate, pe care Uniunea Europeana le va pune la dispoziţia universităţilor europene.

Prof. univ. dr. Cezar Spânu, rectorul Universităţii din Craiova:

„Am organizat întâlnirea de astăzi (n.r. joi, 13 februarie) pentru a vă prezenta noua iniţiativă a Universităţii din Craiova pe linia modernizării şi internaţionalizării procesului educativ. Este vorba despre iniţierea procesului de includere a instituţiei noastre în rândul „Universităţilor Europene”. Acest concept exprimă cea mai nouă şi modernă viziune a Uniunii Europene în domeniul învăţământului superior, al educaţiei şi al culturii. Conceptul a fost lansat la Summtul liderilor europeni de la Gothenborg, în 2017, iar ţinta europeană stabilită cu acel prilej a fost ca până în 2024 să se creeze în jur de 20 de astfel de structuri academice. O „Universitate Europeană” este în fapt un „consrţiu”, o „alianţă” de instituţii care aderă la idei şi strategii comune. Este important să precizăm însă că intrarea într-o astfel de reţea, deşi impune crearea unor structuri şi respectarea unor decizii luate în comun, nu afectează autonomia universitară a partenerilor. ”

Prof. univ. dr. Radu Constantinescu, prorectorul Universităţii din Craiova:

„Vom face o strategie comună pentru toţi partenerii. Universităţile partenere se pot împărţi în trei poli. Există universităţi de graniţă Franţa-Spania, acolo sunt anumite  probleme legate de migraţia forţei de muncă, precum şi un spital care este exact pe graniţă. Aşadar, discutăm de multe probleme pe cross-border. Există universităţi Polonia-Germania-Lituania, care vor forma de asemenea un pol şi vor avea probleme specifice. Universitatea din Craiova şi Universitatea din Ruse vor avea în principal colaborarea în domeniul economic. Ce probleme pot să apară în colaborarea de-a lungul Dunării… Vom identifica problemele şi vom găsi soluţiile ”

Prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorectorul Universităţii din Craiova:

„Astfel de consorţii vizează practic reconfigurarea arhitecturii universitare europene şi sunt instrumentul de unificare reală. Este un instrument politic, un instrument vizionar, dar, în acelaşi timp, este instrumentul prin care Uniunea Europeană vrea să facă din Europa o putere reală prin învăţământ şi cercetare. După cum observaţi s-au identificat elemente pe care continentul le pune în faţa universităţiilor, dar şi în faţa comunităţiilor. Un astfel de consorţiu vizează atingerea a trei obiective. Primul este un obiectiv managerial, felul în care universităţile europene vor fi conduse se va transforma radical. În al doilea rând, este vorba de schimbarea statutului studenţiilor. Printr-un proiect pe fonduri europene pe care noi l-am accesat, încercăm să realizăm cardul european studenţesc. Este vorba despre o carte de identitate a studentului care se va mişca liber în Europa. Şi al treilea element… este vorba despre relaţia cu piaţa muncii şi inserţia socială, iar de acest aspect se va ocupa Universitatea din Craiova”