Pensiile speciale au fost ELIMINATE

0
528

Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaților a adoptat, marți, decizional, un proiect de lege în acest sens. Proiectul de lege adoptat astăzi de Parlament are în vedere următoarele categorii: deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, foşti şefi de stat, aleşii locali, personalul care funcţionează în cadrul Insitutului Naţional de Expertizare Criminalistică, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrii Corpului Diplomatic şi Consular al României, membrii Curţii Constituţionale, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, personalul Curţii de Conturi. Conform proiectului adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, indemnizaţiile speciale nu sunt eliminate în cazul militarilor, poliţiştilor, sportivilor de performanţă, artiştilor, jurnaliştilor şi personalului din cadrul instituţiei Avocatului Poporului. Actul normativ va merge la preşedintele României pentru promulgare. Legea poate fi însă atacată, ceea ce se va întâmpla cu siguranţă, la Curtea Constituţională.

„Problema cu legea aceasta e că se fac multe greșeli. Nu poți să vii să spui că pentru unii le lași iar pentru alții le tai. Avem Constituția care vorbește despre egalitatea în fața legii. (…) Trebuie tratate egal. De ce unii merită și alții nu, pe ce se bazează nu știu”, a precizat Augustin Zegrean, la România TV.

Acesta a vorbit și despre faptul că legea prin care sunt tăiate pensiile speciale ar putea să cadă la Curtea Constituțională.

„Se face o propune în disprețul deciziei CCR. Sunt decizii ale Curții care spun că nu poți să aduci în lege o prevedere legală care a fost declarată neconstituțională. Nu știu de ce au făcut așa, nu înțeleg. Nu vreau să dau sfaturi nimănui, dar e greu de înțeles. În toate situațiile în care un text a fost declarat neconstituțional, dacă s-a încercat introducerea lui într-o altă lege, Curtea a respins”, a completat Zegrean.