Se cântă, chiar foarte bine, la Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”din Craiova

0
4803

 La Colegiul Naţional Pedagogic „Ştefan Velovan”, una dintre primele cinci instituţii de învăţământ preuniversitar din Dolj, de aproape un an se cântă. Şi nu oricum. A fost înfiinţată o fanfară, s-a făcut un taraf de muzică populară şi este în pregătire o formaţie de muzică uşoară. Elevii s-au arătat încântaţi de idee, iar rezultatele încep să se vadă. Ieri, în aşteptarea celebrării zilei de 24 ianuarie, fanfara a susţinut un program artistic din care nu putea lipsi intonarea „Horei Unirii”, atât instrumental, cât şi vocal, iar două dintre membrele formaţiei, care fac parte şi din taraf, au susţinut şi două microrecitaluri. Elevii prezenţi în amfiteatrul şcolii au primit şi câteva lecţii de istorie, referitoare la „Mica Unire”, din partea prof. Izabela Stancu.

Înfiinţarea unei fanfare, la „Ştefan Velovan” , un lucru inedit pentru învăţământul preuniversitar din Dolj, după ştiinţa noastră mai existând una de gen la Liceul CFR din Craiova, reînfiinţată la sfârşitul anului trecut, a venit la ideea unui sponsor, care are băiatul elev acolo. O ideea care a fost pusă în practică, iar cel mai bine ştie directorul unităţii şcolare, prof.  Vasile Voinescu: „Pe semestrul al II-lea al anului şcolar trecut, a venit un părinte, care are copilul la noi, şi m-a întrebat dacă nu am dori să înfiinţăm o fanfară. I-am spus că ar fi ceva extraordinar, dar nu avem fonduri. Nu este nicio problemă, le cumpăr eu. Şi aşa am pornit la drum. Mai mult, am înfiinţat şi un taraf de muzică populară, şi suntem pe ultimii metri ai înfiinţării unei formaţii de muzică uşoară, instrumentele fiind cumpărate tot de acelaşi sponsor. Deja rezultatele se văd, iar copiii vor participa la toate concursurile de gen. Deja, o fată, care cântă şi în fanfară şi în taraf, va participa la preselecţia concursului naţional „O vedetă populară”, în această primăvară. Copiii s-au arătat încântaţi, iar unii dintre ei , chiar dacă vor termina liceul în acest an, şi-au arătat disponibilitatea să vină în continuare, deoarece vor urma cursuri universitare la Craiova ”. 

Un profesor şi foarte multe talente

Cel care a pus la punct formaţiile este prof. de muzică  Cristian Mihăescu, care ne-a precizat: „Ne-am trezit cu un domn, care s-a oferit să ne sponzorize, am vorbit cu domnul director şi am dat drumul la treabă. Am făcut selecţii, elevii s-au arătat încântaţi şi vin cu plăcere la repetiţii. Pentru schimbări nu vom avea probleme, deoarece copiii vin cu drag şi pun suflet în ceea ce fac. Avem două eleve care sunt extraordinare şi aş dori să le cunoaşteţi”. Prima este Maria Chivu, elevă în clasa a XII-a, cea care va merge la preselcţiile la „O vedetă populară”. Cântă la orice instrument , nu are dificultăţi, iar ieri ne-a interpretat o doină, vocal, şi a cântat la trompetă, vorbind şi despre trecut şi viitor: „Bunicul meu a fost lăutar , iar părinţii mi-au insuflat dragostea pentru muzica popualră. Am fost observată de doamna Rozica Petra, şi, de atunci, am fost la diverse concursuri, am văzut cam toată ţara. După terminarea liceului voi urma cursurile unei facultăţi de muzică”. Cea de-a doua este Andrada Dabu, este în clasa a X-a, şi cântă la nai, un instrument care nu este accesibil foarte multora. „Tatăl mei voia să cânt muzică populară, cu vocea. Dar, în urmă cu vreo patru ani, m-am întâlnit cu domnul profesor  Ştefan Popescu, din Târgu Jiu, care m-a învăţat să cânt la nai. Mi-a fost greu la început, dar m-am obişnuit şi îmi place. Pentru mine, muzica este o pasiune şi sper să iasă ceva frumos. Nu se ştie ca va fi în viitor”.