Pentru farmacii, începutul anului 2020 va aduce vânzări spectaculoase, conform unei analize pe piața pharma, realizată de campania de consultanţă Frames.
Farmaciile din România au intrat în 2020 cu cele mai bune rezultate din istorie. Potrivit estimărilor Frames, afacerile celor peste 4.000 de firme active în domeniul comerţului cu medicamente în magazinele specializate au depăşit, în 2019, graniţa de 20 de miliarde de lei, cu peste 1 miliard de lei mai mult decât nivelul din 2018.
Craiovenii şi doctorii de familie – pe fronturi diferite
,,În tentativa de a-şi găsi singuri soluţii pentru problemele de sănătate, românii au apelat, în ultimii ani, tot mai frecvent la farmacii, stimulaţi fiind şi de campaniile agresive de publicitate ale principalilor jucători de pe piaţă’’, au declarat analiştii de la Frames.
Unul dintre cumărătorii de medicamente ce a ales să nu mai apeleze la un doctor pentru a-şi rezolva problemele de sănătate şi să ia la picior Calea București din Craiova în căutarea unei farmaci, este şi Stancu Nicuşor. Acesta ne spune că se confruntă cu boala „bilei leneşe”.
„Am mers la un prieten acasă şi am mâncat sarmale. După patru – cinci ore, începuse să mă doară în capul pieptului. Am probleme cu fierea şi stomacul nu prea îmi permite să mănânc orice, dar mi-a părut rău să-l refuz după ce soţia lui a lucrat la ele toată ziua. Am venit repede la farmacia din centru care era in apropierea blocului unde stă prietenul meu. La cabinetul doctoriţei mele de familie nu puteam să merg la ora asta, iar la Urgenţă, nici nu mai vorbesc. Stai ore întregi până te bagă cineva în seamă.”, spune el.
Consumul de medicamente continuă să crească
Un raport al Institutului de Prognoză Economică realizat în 2011, arată că autorităţile publice au încercat să limiteze creşterea consumului de medicamente prin impunerea unor taxe suplimentare, dar consumul de medicamente a continuat să crească. „Guvernul român a încercat în ultimii trei ani să crească veniturile în sistemul public de sănătate, lăsând în acelaşi timp ratele actuale de contribuţie la asigurările de sănătate neatinse. Una dintre încercări a fost aplicarea taxei de clawback care vizează reducerea consumului de medicamente compensate şi recuperarea de la producători sau de la filialele locale ale producătorilor străini a unei părţi din veniturile rezultate din creşterea pieţei. Taxa relevă asumpţia Guvernului că producătorii de medicamente ar fi responsabili pentru creşterea neprevăzută/nebugetată a pieţei de medicamente.”
Potrivit analizei de specialitate mai sus citată, cele mai multe companii din sectorul farmaciilor activează în Bucureşti (384 firme), Bihor (239), Argeş (230), Dolj (207), Cluj (187) şi Iaşi (180), iar cele mai puţine în Harghita (60), Caraş-Severin (41), Giurgiu şi Tulcea (câte 36).
ANA MARIA PETOLESCU