Workshop dedicat fermierilor din Oltenia

0
3107

Clariant, companie inovatoare axată pe produse chimice de specialitate și partenerul de consorțiu, Industrielle Biotechnologie Bayern Netzwerk GmbH, au organizat zilele trecute, cel de-al doilea workshop dedicat fermierilor din Oltenia. Acest eveniment reprezintă un pas înainte în vederea atingerii obiectivului de a construi parteneriate de lungă durată cu fermierii, pentru a asigura aprovizionarea cu materii prime a fabricii sunliquid de producere a etanolului celulozic, din Podari, Craiova.

Începând cu anul 2017, o echipă dedicată formată din patru membri, a încheiat contracte pe termen lung cu peste 200 de fermieri, pentru a asigura aprovizionarea fabricii cu reziduuri agricole. În cadrul workshop-ului, Dragoș Gavriluță, Director de proiect sunliquid Romania și Paul Popescu, Manageral Departamentului de Aprovizionare cu Materii Prime și Logistică, le-au oferit participanților informații despre faza de construcție a fabriciiClariant sunliquid din Podari.Mai mult, fermierii au putut afla care sunt oportunitățile pe care le pot obține fiind parte a acestui proiect, dar și care au fost rezultatele obținute în campania de recoltare din anul 2019. “Fermierii din Oltenia sunt primii agricultori din România care vor putea transforma reziduurile agricole într-o sursă suplimentară de venit, în timp ce livrează paiele la fabrica sunliquid, unde vor fi transformate în biocombustibili avansați.Obiectivul nostru este acela de a crea un lanț de aprovizionare bine pus la punct, prin parteneriate puternice cu fermierii locali și, pot spune că am făcut deja câțiva pași importanți în această direcție,” a declarat Dragoș Gavriluţă.

Aceşti bani pot fi folosiți pentru a investi în utilaje agricole

Fermierii au fost încântați să afle că se pot implica în mai multe activități ale lanțului de aprovizionare cu materii prime, de exemplu, ca furnizori de paie, dar și ca prestatori de servicii conexe: balotare, încărcare, transport la fabrică sau la diferite puncte intermediare de depozitare. Clariant a început campania de recoltare în anul 2018, colectând 3.000 de tone de paie. În 2019, au fost colectate în jur de 20.000 de tone de paie de grâu de pe o suprafață totală de aproximativ 8.000 hectare. Aprovizionarea cu materie primă va continua până va ajunge la 250.000 de tone, aceasta fiind capacitatea totală a fabricii.Cu contractele de parteneriat încheiate până acum, Clariant a asigurat deja o mare parte din materia primă necesară pentru uzina sunliquid® din Podari. “Workshop-ul acesta m-a convins că un parteneriat pe termen lung cu Clariant este, într-adevăr, o oportunitate dea obține venituri suplimentare din paiele care, în trecut nu ne-au adus niciun beneficiu. Acești bani pot fi folosiți pentru a investi în utilaje agricole cu ajutorul cărora putem oferi servicii suplimentare în cadrul lanțului de aprovizionare”, a declarat unul dintre participanţii la eveniment.

250.000 de tone de paie anual

Pe lângă workshop-ul dedicat fermierilor, Clariant a luat măsuri importante pentru coordonarea eficientă a lanțului de aprovizionare pentru fabrica sunliquid.De exemplu, începând cu anul 2019, operațiunile de recoltare a paielor sunt coordonate, gestionate și monitorizate printr-o aplicație digitală care permite echipei Clariant să monitorizeze îndeaproape toate activitățile și utilajele pentru balotare, transport și depozitare. Fabrica Clariant din Podari aduce în România o inovație industrială de producere a etanolului celulozic din reziduuri agricole, utilizând tehnologia sunliquid. Din momentul în care fabrica va fi operațională, vor fi necesare 250.000 de tone de paie anual pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic. Clariant investește peste 100 de milioane de Euro în acest proiect, și va primi o finanţare de 40 de milioane de Euro din partea Uniunii Europene.