Participarea delegației României la a 5-a întâlnire a Părților la Protocolul privind Apa și Sănătatea

0
439

Joi, la Belgrad, a avut loc în cadrul celei de-a 5-a întâlniri a Părților la Protocolul privind Apa și Sănătatea masa rotundă dedicată finanțării programului pentru perioada 2020-2022. Intenția organizatorilor este să asigure predictibilitatea și stabilitatea necesare implementării Protocolului care vizează îmbunătățirea gospodăririi apelor, incluzând protecția ecosistemelor acvatice și  prevenirea, controlul și reducerea bolilor asociate apei.

„Când vine vorba de acțiuni ce vizează dezvoltarea durabilă, finanțarea reprezintă o componentă extrem de importantă. Orice model care ajută la asigurarea resurselor necesare pentru tranziția către sustenabilitate trebuie să servească ca sursă de inspirație. La nivel național ne propunem să promovăm astfel de inițiative întrucât pot oferi noi oportunități de business, dar și pentru alte sectoare de activitiate”, a declarat László Borbély

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă conduce delegația României formată din reprezentanți ai Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății și Administrației Naționale Apele Române care participă la a 5-a întâlnire a Părților la Protocolul privind Apa și Sănătatea. Conferința a debutat marți și este organizată la Belgrad de Guvernul Serbiei în parteneriat cu Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE) și oficiul regional al Organizației Mondiale pentru Sănătate.

Evenimentul își propune să scoată în evidență realizările și provocările întâmpinate în procesul de implementare a Protocolului, dar și rolul acestuia privind punerea în practică a Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă în regiunea pan-Europeană. De asemenea, se dorește planificarea activităților pentru următorii doi ani.

László Borbély a luat cuvântul în cadrul sesiunii de nivel înalt dedicată modului în care Protocolul pentru Apă și Sănătate poate contribui la tranziția către dezvoltare sustenabilă:

„Cele două componente sunt strâns legate atât de Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă cât și de un stil de viață sănătos. Acesta este și unul dintre motivele pentru care am lansat pe 1 septembrie platforma Apele Unite ale României prin care promovăm utilizarea responsabilă a apelor și rolul deosebit de important pe care îl au în clădirea unor comunități durabile”, a declarat consilierul de stat.

Sesiunea a reunit speakeri de înalt nivel precum: Olga Algayerova, secretar executiv UNECE; Ana Brnabićh, premierul Serbiei; Piroska Östlin, director regional – Organizația Mondială a Sănătății; miniștrii de resort ai țărilor din regiune; dar și alți reprezentanți din societatea civilă europeană. De asemenea, secretarul-general ONU António Guterres a transmis un mesaj video.

Marți consilierul de stat a participat la evenimentul conex ce a avut ca temă guvernanța europeană în domeniul apei și sănătății și modul în care aceasta a evoluat în ultimii 10 ani în cadrul Inițiativei Uniunii Europene privind Apa. De asemenea, astăzi a avut loc o „masă rotundă” dedicată finanțării Protocolului privind Apa și Sănătatea în perioada 2020-2022.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély, a avut și o întâlnire cu secretarul executiv UNECE Olga Algayerova în cadrul căreia a propus inițierea unei întâlniri cu coordonatorii Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă din regiune.