România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național

0
490

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene publicat ieri, România a înregistrat cel mai mare deficit de încasare a TVA la nivel național, 36% din veniturile din TVA preconizate nefiind încasate în 2017.

Conform datelor prezentate în raport, țările din UE au pierdut 137 de miliarde de euro în 2017, prin neîncasarea unor venituri reprezentând taxă pe valoarea adăugată (TVA). Acest deficit important de încasare a TVA evidențiază din nou necesitatea unei reforme cuprinzătoare a normelor UE în materie de TVA, astfel cum a fost propusă în 2017 de către Comisie, precum și necesitatea unei cooperări sporite între statele membre pentru a combate fraudele în materie de TVA și pentru a face ca normele să funcționeze pentru întreprinderile și comercianții care respectă legislația.

Statele membre UE au pierdut 137 de miliarde EUR în 2017, prin neîncasarea unor venituri reprezentând taxă pe valoarea adăugată (TVA). Așa-numitul „deficit de încasare a TVA” – sau diferența globală dintre veniturile din TVA preconizate și suma efectiv colectată – a scăzut într-o anumită măsură în comparație cu anii precedenți, însă continuă să fie foarte mare. Acest deficit important de încasare a TVA evidențiază din nou necesitatea unei reforme cuprinzătoare a normelor UE în materie de TVA, astfel cum a fost propusă în 2017 de către Comisie, precum și necesitatea unei cooperări sporite între statele membre pentru a combate fraudele în materie de TVA și pentru a face ca normele să funcționeze pentru întreprinderile și comercianții care respectă legislația. Deficitul de încasare a TVA măsoară eficacitatea măsurilor de asigurare a respectării normelor în materie de TVA și de asigurare a conformității în fiecare stat membru, deoarece oferă o estimare a pierderilor de venituri din cauza fraudelor și a evaziunii fiscale, a evitării obligațiilor fiscale, a falimentelor, a insolvențelor financiare, precum și a erorilor de calcul.