Directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”(ANAR), Victor Sandu, l-a însoțit, luni, pe ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, într-o vizită de lucru în județul Gorj. Din delegație au mai făcut parte directorul general al RNP ROMSILVA, George Mihăilescu, directorul Administrației Bazinale de Apă Jiu Craiova (ABA), Marin Talău, directorul SGA Gorj, Ion Călinoiu și directorul Direcției Silvice, Ovidiu Cârstoc. Din partea autorităților locale au fost prezenți Prefectul județului, Ciprian Adrian Florescu, președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu, precum și primari și parlamentari din județ.
Primul obiectivde investiții inspectat a fost „Amenajare râu Gilort în zona localității Novaci, județul Gorj”. Valoarea totală a investiției este de 95,9 milioane de lei, lucrarea fiind impusă de cerinţa de a implementa structuri adecvate de prevenire și protecţie împotriva inundaţiilor pe sectorul de râu Gilort și pe afluenții de pe raza localităților Novaci și Pociovaliștea. Se vor realiza lucrări de amenajare a albiei constând în supraînalțarea digurilor existente, reabilitarea și punerea în siguranță a lucrărilor existente, reconfigurarea malurilor erodate și consolidarea cu lucrări de protecție dar și lucrări hidrotehnice de stabilizare a patului albiei, praguri de retenție dar și sistemul de evacuare a apelor pluviale.
Următorul obiectiv inspectat a fost „Amenajare pârâu Câlnic în zona localității Prigoria, Zorlești și Călugareasa”. Valoarea totală a investiției este de 1,1 milioane de lei. Prin realizarea proiectului se vor reprofila albiile pe o lungime de 3 km, iar 300 ml de maluri vor fi consolidați. Lucrarea va fi finalizată în cursul acestui an.
Ultimul obiectiv inspectat a fost „Punerea în siguranță a prizei cu barare Rovinari”. Valoarea totală a investiției este de 12,4 milioane de lei. Lucrările au ca scop punerea în siguranță a barajului și funcționarea lui la parametrii proiectați, prin reabilitarea pragului deversor, a disipatoarelor și a echipamentului hidromecanic. Până în acest moment, proiectul este finalizat în procent de 90%, urmând a fi încheiat în luna decembrie a acestui an.
Reamintim că suma totală alocată pentru domeniul ape, în acest an, pentru județul Gorjeste de 6,35 milioane de lei.
Tot luni, directorul general al ANAR, Victor Sandu a participat la acțiunea de voluntariat pentru ecologizarea pădurii Drăgoieni, din apropierea municipiului Târgu Jiu, organizată de Romsilva, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sporturilor (MTS)pentru marcarea Zilei Pământului 2019, sub sloganul „Fii Voluntar de Ziua Pământului”. La acțiunea de ecologizare a pădurii Drăgoieni au participat peste 400 de voluntari, printre aceștia fiind prezenți și 40 de copii de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Tg. Jiu, ai Asociației
Cercetașilor Tradiționali Tg. Jiu, ai C.J Gorj, reprezentanți ai Direcției Județene pentru Tineret și Sport Gorj, ai Direcției Silvice Gorj și ai SGA Gorj.