Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor

0
390

Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor este sărbătorită anual, la 23 aprilie, începând din 1996, la iniţiativa UNESCO. 23 aprilie reprezintă o dată simbolică pentru literatura mondială. La această dată în 1616, au murit trei mari scriitori ai lumii: unul englez, William Shakespeare, unul spaniol, Miguel de Cervantes, şi unul peruan de origine spaniolă, Inca Garcilaso de la Vega. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere sau a morţii unor autori importanţi, precum Maurice Druon, Haldor K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo, potrivit www.un.org/en/events/bookday.

Cea de-a 24-a ediţie a Zilei mondiale a cărţii şi a dreptului de autor sărbătoreşte literatura şi lectura, concentrându-se în special pe importanţa consolidării şi protejării limbilor indigene. Ca vector de cunoaştere, cărţile aduc oamenilor o poveste şi un patrimoniu comun, în timp ce dezvăluie specificul diferitelor culturi, identităţi şi limbi. Punerea accentului pe această temă este în concordanţă cu sărbătorirea Anului Internaţional al Limbilor Indigene în 2019, potrivit www.un.org/en.

În 2019, capitala mondială a cărţii a fost ales oraşul Sharjah, din Emiratele Arabe Unite, potrivit en.unesco.org. Oraşul Sharjah a fost selectat datorită programului de activitate axat pe comunitate şi care conţine propuneri creative pentru a captiva populaţia migranţilor foarte numeroasă. Cu sloganul “Citiţi – vă aflaţi în Sharjah”, programul se concentrează pe şase teme: inclusivitate, lectură, patrimoniu, informare, publicare şi copii. Printre altele, va avea loc o conferinţă axată pe libertatea de exprimare, un concurs pentru tinerii poeţi, ateliere de lucru pentru a crea cărţi Braille şi cărţi tactile, precum şi alte evenimente pentru populaţia multietnică din Sharjah. Obiectivul oraşului este de a promova o cultură a cititului în Emiratele Arabe Unite şi de a obţine conturarea unei noi iniţiative pentru a face faţă provocărilor creaţiei literare în zonă şi în restul lumii arabe.

În această zi, în aproape toate ţările lumii au loc acţiuni de omagiere a cărţii, a autorilor, a editorilor, a librarilor, a bibliotecarilor şi, implicit, a cititorilor. În toată lumea, sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi tot felul de alte manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura.

În fiecare an, UNESCO şi organizaţiile internaţionale care reprezintă cele trei sectoare majore ale industriei de carte – editori, librării şi biblioteci – selectează “World Book Capital” pentru o perioadă de un an, din 23 aprilie. Pentru 2020, a fost aleasă capitala Malaysiei, Kuala Lumpur.

Conferinţa generală a UNESCO din 1995, de la Paris, a hotărât decretarea Zilei mondiale a cărţii şi a drepturilor de autor, pentru a aduce un omagiu simbolic, la nivel mondial, cărţii şi autorilor marcaţi de această zi şi totodată pentru a încuraja lectura, în mod special în rândul tinerilor, pentru a descoperii plăcerea de a citi. Se câştiga astfel o reînnoire a respectul pentru contribuţiile de neînlocuit ale celor care au susţinut progresul social şi cultural al omenirii.

Cu prilejul marcării Zilei mondiale a cărţii şi a drepturilor de autor au loc şi în România lecturi publice, dezbateri şi donaţii de carte.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată “Ziua Bibliotecarului din România”. La 23 iunie 2014, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind declararea datei de 23 aprilie drept Ziua Cărţii. (Sursa: Agerpres)