Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut o întrevedere cu premierul Spaniei, Pedro Sanchez

0
405

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut ieri, o întrevedere cu Pedro Sanchez, prim-ministrul Regatului Spaniei, în marja reuniunii Partidului Socialiștilor Europeni (PES), de la Madrid.

Cei doi oficiali și-au exprimat satisfacţia pentru relaţia bilaterală excelentă, confirmată de Parteneriatul Strategic, precum şi pentru dinamica deosebită a dialogului bilateral sectorial, în perspectiva intensificării dialogului politic la nivel guvernamental.

O atenție deosebită a fost acordată diversificării relațiilor economice, valoarea schimburilor comerciale româno-spaniole în 2018 atingând o valoare record. Prim-ministrul român a reafirmat interesul pentru atragerea investițiilor spaniole în România pentru a participa la planul de modernizare a infrastructurii din țara noastră, dar și pentru a se implica în sectoarele auto, alimentar, farmaceutic, agricol și IT&C.

Ambii demnitari au salutat concretizarea unora dintre cele mai importante proiecte de cooperare bilaterală convenite în timpul vizitei oficiale la Madrid a premierului român (5-6 septembrie 2018), respectiv organizarea unui Forum de Afaceri și Investiții România-Spania, precum și a unei misiuni economice românești la Madrid. Ambele evenimente sunt preconizate a avea loc la Madrid, la 13 martie 2019, și vor oferi ample oportunități de întâlniri directe între companiile românești și cele spaniole.

Referindu-se la comunitatea românească din Spania, cea mai mare comunitate de străini din Peninsula Iberică și a doua cea mai mare comunitate românească de peste hotare, prim-ministrul Dăncilă a mulțumit pentru sprijinul exemplar pe care autoritățile spaniole îl acordă în procesul de integrare și a salutat strânsa cooperare bilaterală în domeniile afaceri interne și muncă, esențiale pentru funcționalitatea mobilității forței de muncă.

De asemenea, a fost evocată cooperarea în plan european, România și Spania având viziuni apropiate în dosare importante precum viitorul Uniunii Europene, Cadrul Financiar Multianual post-2020, politica de coeziune, piața internă, politica industrială, cooperarea în domeniul justiției și afacerilor interne, Politica Europeană de Vecinătate, extinderea UE, PESCO. Activitatea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în primele luni ale mandatului s-a aflat, de asemenea, printre temele abordate în cursul întrevederii.