Lucrări de Tonitza și Stoenescu din patrimoniul Muzeului de Artă Craiova, într-o expoziție națională la Târgu Mureș

0
480

Muzeul Județean Mureș – Muzeul de Artă va deschide vineri, 1 martie 2019, ora 18.00, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, expoziția „Tonitza. Imagini ale copilăriei”, ce cuprinde, pe lângă lucrări din colecția proprie, și altele împrumutate cu generozitate de numeroase muzee importante din țară și din colecții private. Între acestea, și Muzeul de Artă Craiova – Palatul „Jean Mihail”, care participă cu 5 lucrări din patrimoniul propriu ale pictorilor Nicolae Tonitza și Eustațiu Stoenescu. Expoziția de la Târgu Mureș reunește circa 150 de lucrări și obiecte, evaluate la aproximativ 4 milioane de euro, și va rămâne deschisă până pe data de 1 iunie 2019.

Prilejuită de achiziționarea de către Muzeul de Artă din Târgu Mureș a tabloului „Odaia copiilor” de Nicolae Tonitza (1886-1940), expoziția își propune să investigheze tema copilului și a copilăriei atât în opera și scrierile lui Tonitza, cât și în cea a altor artiști contemporani cu el, ca Ștefan Dimitrescu, Ion-Theodorescu Sion, Nicolae Vermont, Camil Ressu, Dimitrie Paciurea, Nagy Istvan ş.a.

„Pentru a oferi temei propuse un orizont mai larg decât cel imediat al artelor vizuale, expoziția dorește să investigheze problematica copilului și a copilăriei dintr-o perspectivă multidisciplinară – istorică, sociologică, pedagogică și antropologică. În acest sens, vor fi expuse, pe lângă lucrări de pictură, sculptură și grafică, și obiecte de îmbrăcăminte ale copiilor din mediul rural și urban, jucării, obiecte de uz școlar, toate din perioada interbelică”, precizează reprezentanții Muzeului de Artă din Târgu Mureș.

De asemenea, sunt prezente secțiuni dedicate documentelor de arhivă cuprinzând file de manuscris, fotografii documentare, decupaje din presa timpului privind cronici realizate de Nicolae Tonitza sau despre creația sa, publicații cu ilustrații ale artistului, cărți și reviste cu și despre lumea copiilor din perioada respectivă și materiale audio ce evocă personalitatea artistului. „Un spațiu-atelier inedit va sublinia legătura magică pe care Tonitza a avut-o cu universul copiilor. Cele 10 jocuri propun o explorare multisenzorială și practică, cu componente interactive pe diferite suporturi. Cuburi, puzzle-uri, păpuși, planșe de colorat, povești audio, toate corelate cu reproduceri de înaltă calitate ale lucrărilor lui Tonitza, sunt activități propuse copiilor între 4 și 10 ani”, mai precizează reprezentanții muzeului din Târgu Mureș.

Pe lângă lucrări din colecția acestei instituții, expoziția cuprinde și altele împrumutate de muzee importante din țară și din colecții private. Între acestea, și Muzeul de Artă Craiova – Palatul „Jean Mihail”, care participă cu 5 lucrări din patrimoniul propriu: trei de Nicolae Tonitza – Profil de fată”, „Portret de tânără”, „Bust de tânără cu batic verde”, și două de Eustațiu Stoenescu – „Maternitate” și „Copil la masă”. Potrivit muzeografului Valentina Călin, „Muzeul de Artă din Craiova are în patrimoniu 11 lucrări de pictură și o lucrare de grafică semnate Nicolae Tonitza”.

La realizarea expoziției „Tonitza. Imagini ale copilăriei” mai colaborează Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, Muzeul de Etnografie din Brașov, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Municipiului București, Biblioteca Academiei Române, Muzeul Național al Ţăranului Român și Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” din București, Muzeele de Artă din Constanța și Ploiești, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu. De asemenea, expoziția cuprinde lucrări din colecții private: Galeriile Artmark, Liviu Cojoc, Marian Spătariu ș.a.