Proprietarul negociazã vânzarea Hanului Puţureanu

0
718

Hanul Puţureanu, o clãdire de secol 19, ajunsã în paraginã, ar putea fi reabilitat şi transformat într-un hotel de lux. În cazul în care nu se materializeazã aceastã tranzacţie, municipalitatea este interesatã sã îl preia de la actualii proprietari şi sã-l modernizeze pe cont propriu, existând ideea cã odatã refãcutã aceastã clãdire va schimba cu totul imaginea zonei, în perspectiva în care Piaţa Veche şi împrejurimile sale vor deveni o prelungire a Centrului Istoric al Craiovei.

Anunţul a fost fãcut de primarul Craiovei, la ultima şedinţã de la sfârşitul lunii ianuarie, şi a venit ca rãspuns la o interpelare adresatã de un consilier liberal. Flavius Sirop a întrebat autoritãţile, în plenul CLM, ce intenţie au în legãturã cu Piaţa Veche, acolo nefiind mişcat nimic dupã incendiul de la sfârşitul anului trecut. „Avem în proprietate nişte spaţii acolo şi a fost un incendiu. Proprietarii acelor spaţii au luat legătura cu mine la audienţe şi au întrebat ce gânduri are primăria în legătură cu aceste spaţii, vor fi reabilitate?”, a adresat, la rândul lui, întrebarea reprezentanţilor municipalitãţii.

Societãţile comerciale, dispuse sã ajute la refacerea pieţei

Potrivit lui Sirop, patronii societãţilor care au deţinut spaţii comerciale în Piaţa Veche şi-au manifestat intenţia de a ajuta, într-o anumitã proporţie, la refacerea clãdirii în care a funcţionat piaţa. „Ei sunt dispuşi sã susţinã parţial aceastã reabilitare, dar nu ştiu încotro se îndreaptã lucrurile cu aceastã Piaţã Veche. A ars deja de câteva luni şi se aflã în starea în care este”, a pus problema consilierul liberal. Dupã incendiu, spaţiile comerciale care erau închiriate de cãtre societãţi de la primãrie au fost închise, unele dintre ele gãsindu-se chiar în imposibilitatea de funcţionare. 

Primãria: Piaţa Veche va avea regim de centru istoric

Referitor la Piaţa Veche, primarul Craiovei a reiterat ideea de prelungire a Centrului Istoric în aceastã zonã. Autoritãţile se aflau, la momentul respectiv, în aşteptarea studiului de fezabilitate, proiectantul urmând sã spunã, cu detalii, cum va arãta acest perimetru. Prin urmare, este exclusã varianta ca privaţii sã participe la refacerea clãdirii. „Piaţa Veche este prevăzută ca gândire exact în stilul Centrului Istoric: paviment, stâlpi de iluminat, mobilier stradal, regulament cu activităţi, urmând ca posesorii care au spaţii acolo – unii sunt proprietari, iar alţii au spaţii închiriate de la primărie – să intre pe acest regulament al centrului istoric. Deci, se prevede o prelungire a SF-ului din Centrul Istoric cu tot ce înseamnã Piaţa Veche”, a subliniat edilul-şef al Craiovei. 

Hanul Puţureanu ar putea fi transformat într-un hotel de lux

Şi Hanul Puţureanu intrã în discuţie, iar primarul Mihail Genoiu a dezvãluit cã a purtat un  dialog cu proprietarul acestui imobil, acesta exprimându-şi clar dorinţa de a vinde acest imobil. Potrivit primarului, persoana care deţine în proprietate hanul se aflã în negocieri cu un investitor din industria hotelierã care ar dori sã îl cumpere şi sã-l transforme într-un hotel de lux. „Am mai fãcut o discuţie şi cu proprietarul Hanului Puţureanu. Negociazã printr-o firmã specializatã din Bucureşti şi ne-a spus cã este foarte avansat în discuţii cu un investitor din industria hotelierã pentru a vinde acest spaţiu şi a-l transforma”, a declarat Mihail Genoiu, în plenul CLM Craiova, fãrã a menţiona cine este proprietarul Hanului Puţureanu şi care este preţul avansat.

Autoritãţile, interesate şi ele de tranzacţie

 În cazul în care nu se materializeazã tranzacţia cu investitorul privat, primãria i-a transmis proprietarului cã este interesatã sã îl cumpere ea. „Am transmis şi noi cã suntem interesaţi de acest han, în situaţia în care nu se gãseşte un cumpãrãtor sau investitor. Sunt variante de a-l prelua noi la primãrie, tocmai ca zona sã fie dezvoltatã”, a menţionat primarul Craiovei. În situaţia în care proprietarul va accepta aceastã tranzacţie, consilierii sunt cei care vor aproba preţul final. Fiind vorba de o achiziţie de imobil privat cu bani de la bugetul local, mai mult ca sigur va fi nevoie de o evaluare a clãdirii, în urma cãreia se va stabili, de fapt, preţul de la care va porni negocierea. Refacerea clãdirii ar fi suportatã tot de municipalitate.