Grupare de cămătari destructurată de oamenii legii

0
515

O grupare de cămătari extrem de violenţi a fost destructurată, ieri, în urma unei acţiuni a poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată craioveni. Şase persoane din Piteşti, suspectate că au dat bani cu dobânzi care ajungeau şi până la 100%, apoi, prin şantaj şi violenţă, au deposedat mai multe persoane de bunurile mobile şi imobile pe care le deţineau, au fost ridicate de oamenii legii şi aduse la sediul DIICOT Craiova pentru audieri. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul cauzat de membrii grupului depăşeşte 300.000 euro.

Forţe de ordine impresionante au dat “deşteptarea” în Piteşti, judeţul Argeş, ieri, dis-de-dimineaţă. A fost vorba despre o acţiune a ofiţerilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, coordonată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul IGPR – DIC, SIAS, ce a beneficiat de suportul operativ-informaţional al DOS – IGPR şi SRI, vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din şase persoane, specializat în activităţi de cămătărie şi şantaj.

Astfel, oamenii legii, împărţiţi în mai multe echipe, au descins simultan la opt locuinţe aparţinând membrilor grupului. Potrivit unui comunicat al DIICOT, este vorba despre fraţii Ion Mihalcea zis “Bibilă” şi Florin Mihalcea, de 48, respectiv 41 de ani, ambii cu antecedente penale pentru infracţiuni comise cu violenţă, Theodor Ionuţ Tudor, de 27 de ani, Gheorghian Nicolae Gheorghe, de 34 de ani, Cătălina Cristina Gheorghe, de 31 de ani, şi Valeriu Arvat, de 33 de ani.

Cercetările efectuate până în prezent de poliţiştii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au stabilit faptul că membrii grupului infracţional organizat au desfăşurat activităţi de cămătărie, iar prin şantaj şi ameninţări, ca urmare a dobânzilor foarte mari percepute de la debitori, i-au deposedat pe aceştia de bunurile mobile şi imobile pe care le deţineau, obţinând în acest mod venituri ilicite de peste 300.000 de euro.

Mai exact, din datele strânse până acum de anchetatori, s-a stabilit că membrii grupării acordau împrumuturi oricui dorea, percepând o dobândă între 20 şi 100% pe lună. Bineînţeles că omul care avea nevoie de bani nu ştia de la început că va plăti o dobândă de 100%. Ulterior, prin ameninţare şi acte de violenţă, victimele au fost obligate să semneze chitanţe olograf sau acte notariale prin care să ateste primirea unor sume de bani mult mai mari decât ce luaseră în realitate cu împrumut, fiind deposedate de bunuri care le aparţineau lor sau unor rude apropiate (părinţi, fraţi). Anchetatorii spun că cei care îndrăzneau să comenteze erau luaţi de pe stradă şi duşi în locuri unde erau convinşi cu bătaia să semneze sau chiar se trezeau cu cămătarii peste ei, în casă.

În urma percheziţiilor au fost găsite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor un pistol cu gaze, săbii, diverse sume de bani, la una dintre locuinţe fiind descoperite mai multe carduri bancare aparţinând victimelor – persoane fizice din judeţele Olt şi Argeş.

În cursul după-amiezii de ieri, cei şase au fost aduşi la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru audieri, în sarcina lor fiind reţinută săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal şi tâlhărie. Poliţiştii şi procurorii de crimă organizată au identificat şi audiat mai multe victime ale grupării, însă sunt convinşi că numărul acestora este mult mai mare, astfel că cei care sunt în această situaţie şi doresc să depună plângeri sunt aşteptaţi la sediul BCCO Craiova, după cum a precizat comandantul unităţii, comisar-şef Silviu Văcaru.