Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în Iaşi va fi înfiinţat un liceu de excelenţă, care urmează a fi destinat copiilor supradotaţi.
Potrivit sursei citate, liceul de excelenţă urmează să funcţioneze într-o instituţie dezafectată de mai mulţi ani, unde a funcţionat Grupul Şcolar ‘Dumitru Mageron’ din Iaşi.
“Va fi un liceu de excelenţă. Este un proiect pilot la nivel naţional. Vom susţine şi finanţa acest proiect din bugetul CJ. Inspectoratul Şcolar se va ocupa de selecţia elevilor pentru acest liceu. La noul liceu profesorii foarte buni vor preda la clase matematică, fizică, filologie. Practic, vor fi toate domeniile într-un singur loc. Spre exemplu, la ora actuală la Centrul Excelenţă ProRuralis (unde învaţă copiii cu performanţe la învăţătură care provin din familii defavorizate din mediul rural – n.r) sunt cinci copii într-un liceu, zece în alt liceu, şi se adună la un alt liceu. Cred că este mai bine ca decât să meargă copiii la diferite clase din diferite licee din oraş, mai bine merg profesorii la clasa respectivă”, a declarat Maricel Popa.
La liceul de excelenţă elevii vor beneficia nu doar de cursuri predate la un nivel mult mai înalt decât în restul şcolilor, ci şi de dotări de ultimă oră. Potrivit şefului CJ Iaşi, în această unitate tablele clasice vor fi înlocuite cu table digitale.
În prezent, la Iaşi există două centre de excelenţă.
Centrul Regional pentru Tineri Capabili de Performanţă Iaşi este primul înfiinţat în România, destinat copiilor supradotaţi, prin ordinul Ministerului Educaţiei din 2001. Această unitate şi-a continuat activitatea şi în acest an şcolar cu denumirea de Centrul de Excelenţă (CEX) Iaşi, ca instituţie cu personalitate juridică, înfiinţată tot printr-un ordin al ministerului de resort din 2013.
De la înfiinţare şi până acum, Centrul de Excelenţă Iaşi a avut şi are rolul de a asigura tinerilor cu abilităţi speciale o pregătire deosebită, bine focalizată pe aptitudinile şi nevoile lor de instruire, de a promova metodologii şi instrumente pentru depistarea valorilor autentice şi stimularea creativităţii specifice.
Cel de-al doilea centru de excelenţă, ProRuralis se adresează copiilor din mediul rural cu un coeficient de inteligenţă ridicat, care au rezultate la învăţătură foarte bune, dar care nu au resurse materiale şi financiare de a urma o şcoală pe măsura calităţii lor. Acest al doilea centru este susţinut financiar de diferiţi întreprinzători sau politicieni locali. (Sursa: Agerpres)